Antošová (SNS): Reťazcom sa nepozdáva poctivý obchodný styk. Je nemorálne, aby boli slovenské produkty v letákoch znevýhodnené a pritom ceny stále rastú, aj keď odvod nie je

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

„Nekalé praktiky, proti ktorým sa postavila celá Európska únia vrátane Slovenska zrejme prinášali veľké zisky,“uviedla poslankyňa SNS Antošová. „Ináč si neviem vysvetliť dôvod podania sťažnosti obchodných reťazcov do Bruselu,“ dodala. Zákon 91/2019 Z. z. o neprimeraných podmienkach v obchode prešiel riadnym legislatívnym procesom a v parlamente bol schválený ústavnou väčšinou. Nielen koaliční, ale aj opoziční poslanci priznali, že nekalé praktiky často hraničiace so zdieraním potravinárov existujú.

Obchodné reťazce sa najviac bránia tzv. generálnej klauzule, ktorá je však napríklad v Nemecku vnímaná úplne pozitívne. „Generálna klauzula totiž obsahuje pojem „poctivý obchodný styk“, ktorý sa však obchodným reťazcom pravdepodobne nepozdáva. Ako aj zavádzajúce tvrdenie, že 50 percent slovenských výrobkov v letákoch poškodzuje spotrebiteľa. Každý vyspelý štát podporuje domácich producentov a je nemorálne, aby boli slovenské produkty znevýhodnené malým nečitateľným písmom alebo úplne vynechané z letákovej ponuky. Práve tu nastáva diskriminácia našich domácich výrobcov potravín,“ vysvetlila poslankyňa Antošová.

- Reklama -