Danko (SNS): Národná rada SR má byť miestom prezentácie našich hodnôt a vlastenectva

0
Andrej Danko (Autor: TASR)

V letných mesiacoch, počas parlamentnej pauzy sa pred budovou NR SR inštaluje stožiar, na ktorom bude umiestnená najväčšia vlajka Slovenskej republiky. Súčasne bude nahrádzať štátne vlajky, ktoré sú umiestnené na streche NR SR a na streche Bratislavského hradu a z bezpečnostných dôvodov musia byť odstránené.

K NR SR dlhodobo stála pred problémom, ako vyriešiť dôstojné osadenie štátnej vlajky. Tento zámer bol opakovane prehodnocovaný už aj počas uplynulých volebných období. Nejde ani o žiaden neobvyklý zámer, keďže štátne vlajky sú bežne situované pred zákonodarnými zbormi, a aj inými spoločensky a historicky významnými budovami v mnohých svetových metropolách, ktorých parlamenty zdobí nadrozmerná štátna vlajka. Medzi inými možno uviesť maďarský parlament v Budapešti, nemecký Bundestag v Berlíne alebo španielsky parlament v Madride.

Slovenská republika sa tak pridá k viacerým európskym štátom, ktoré si ctia svoje štátne znaky. „Požiadavka bola, aby mal stožiar čo najvyššiu možnú výšku. Od stavebných inžinierov a statikov sme dostali parameter výšky 30 metrov a s tým sme súhlasili. Keď už niečo robíme, tak poriadne, nech je to dôstojné,“ vysvetlil šéf parlamentu Andrej Danko. Zároveň pripomenul, že táto situácia mu až nápadne pripomína jeho iniciatívu zaviesť čestnú stráž OS SR vo foyeri NR SR. „Vtedy tiež všetci kritizovali, na čo zavádzam, aby v parlamente strážili štátne symboly a dnes sa z toho stala neodmysliteľná súčasť národnej rady.“

Stožiar s nadrozmernou vlajkou sa tak pridá k jednej z mnohých pozitívnych zmien, medzi ktoré už neodmysliteľne patria nie len spomínaná čestná stráž, ale aj zrekonštruovaná jedáleň, skrášlený exteriér parlamentu, skultivované interiéry, či zriadené priestory pre novinárov. „Mnohí si možno pamätáte, v akom stave som preberal budovu parlamentu. K parlamentu pristupujem osobne, som presvedčený, že by to malo byť srdcom našej štátnosti a malo by mať dôstojnú podobu,“ uzavrel predseda NR SR Andrej Danko.

- Reklama -