Prezidentka Zuzana Čaputová si vo Švajčiarsku prevzala významnú cenu za politickú kultúru

0
Zuzana Čaputová (Autor: TASR)

„V prvom rade sa chcem poďakovať za udelenú cenu, ktorú vnímam ako prejav dôvery a zároveň ako záväzok. Zoznam ocenených za minulé roky je impozantný a je mi veľkou cťou a zadosťučinením, že k nim pribudne tiež moje meno. Nesmierne si to vážim a ďakujem Vám!

Prestížnu cenu už niekoľko desaťročí udeľuje Nadácia Hansa Ringiera.

„Som vo veľkej politike pomerne krátko a sama mám v oblasti spoločenskej zmeny aj politickej kultúry väčšie ambície, ako sa za pár mesiacov predvolebnej kampane a 2 mesiace vo funkcii prezidentky dajú naplniť. Cenu, ktorú som práve prebrala nevnímam preto len ako cenu pre mňa. Vnímam ju aj ako ocenenie ľudí v našej krajine za to, že sa so zmenou, ktorú reprezentujem, stotožnili.“ 

Ako ďalej vo svojom príhovore uviedla, do politiky vstúpila, lebo cítila zodpovednosť za to, kde ako krajina smerujeme a chcela prispieť k tomu, aby to bola európska cesta, cesta environmentálnej ohľaduplnosti, cesta spravodlivosti, humanizmu a solidarity. 

„Takúto motiváciu však deklarujú mnohí a to samé o sebe na ocenenie prínosu k politickej kultúre určite nestačí. Zdôvodnenie, prečo ste sa mi rozhodli ocenenie udeliť, sa preto pravdepodobne odohráva niekde inde. Ponúkala som to, čomu verím, že je správne a dobré, nie to čo bolo chcené a populárne. Snažila som sa moju ponuku vysvetliť, aj keď znamenala narúšanie stereotypov a predsudkov. Lebo bolo správne ísť radšej do rizika nezvolenia, ale ostať pravdivá a autentická. Považujem za správne ak sa štátnik usiluje byť nositeľom hodnôt, pre ktoré získa podporu ľudí a neuviazne na vlne momentálne nálady masy.“

V minulosti bola cena udelená viacerým osobnostiam európskej politiky vrátane nemeckého prezidentka F.W. Steinmeiera, predsedu Európskej komisie J. C. Junckera, srbského prezidenta Borisa Tadića, predsedu Európskej rady Donalda Tuska, nemeckého ministra zahraničných vecí H.D. Genschera, a mnohých ďalších. Súčasťou je aj finančná odmena vo výške 50.000 eur, ktorú plánuje postupne prerozdeliť v rámci svojej nadácie.

Pani prezidentka vystúpila na slávnostnom večernom podujatí s príhovorom a v nedeľu sa zúčastní na diskusii o aktuálnom vývoji v Európe.

- Reklama -