sobota, 20 apríla, 2024
7.8 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom SaS: Slabého premiéra občania nepotrebujú, slabý premiér Slovensku škodí

SaS: Slabého premiéra občania nepotrebujú, slabý premiér Slovensku škodí

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Strana Sloboda a Solidarita sa pridáva k iniciatíve hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti a podporí mimoriadnu schôdzu parlamentu s jediným bodom programu – vysloviť nedôveru predsedovi vlády Petrovi Pellegrinimu.

O dôvodoch informovali na spoločnej tlačovej besede SaS a OĽANO za našu stranu podpredsedníčka Jana Kiššová a predsedníčka poslaneckého klubu Natália Blahová.

JANA KIŠŠOVÁ:

Bolo to už minulý týždeň vo štvrtok, keď polícia zaistila mobilný telefón štátnej tajomníčky za Smer-SD Moniky Jankovskej. Neskôr priniesli médiá informáciu, že Jankovská si písala s pánom Kočnerom dlhodobo, aj po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice a spolu malo ísť o vyše 1000 správ. Čo mala urobiť v slušnej spoločnosti Monika Jankovská? Už pri takomto vážnom podozrení vyvodiť politickú zodpovednosť. Čo urobila Monika Jankovská v skutočnosti? Odišla si na dovolenku, ktorú jej ešte zaplatili daňoví poplatníci. Čo mal teda v normálne fungujúcom štáte urobiť minister spravodlivosti Gábor Gál? Podať návrh na jej odvolanie. Čo v skutočnosti urobil Gábor Gál? Dal to na Bugára. Čo mal teda urobiť ministrov šéf, predseda vlády Peter Pellegrini? Podať na vláde návrh na odvolanie štátnej tajomníčky Jankovskej. Čo v skutočnosti urobil? Dal to na Pellegriniho.

Peter Pellegrini je slabý premiér. Premiér, akého Slovenská republika v týchto časoch, keď stojíme na križovatke, nepotrebuje. Premiér, ktorý sa vždy akoby naoko skúsil postaviť svojmu šéfovi, aby vzápätí ukázal, že jeho pánom je Robert Fico. Spravil tak pri tzv. košickej vzbure členov Smeru, ale aj naposledy pri reforme nemocníc, ktorú ešte pred pár mesiacmi na veľkolepej tlačovke ohlasoval a obhajoval spolu s ministerkou zdravotníctva pani Kalavskou.

Nie, žiadne lepšie krídlo v Smere neexistuje a prípad Moniky Jankovskej je toho ukážkovým dôkazom. Možno je Peter Pellegrini sympatickejším politikom ako jeho predchodca, možno má prajnejší štýl komunikácie s vami – médiami, ale v jeho DNA je typická pachuť smeráckej politiky. Jej neoddeliteľnou súčasťou je krytie vlastných ľudí, hoci tí čelia mimoriadne vážnym podozreniam z nekalého správania sa.

Peter Pellegrini hovorí, že spravodlivosť nemôže vládnuť na ulici ani v médiách. Pán premiér, po prvé, telefón Moniky Jankovskej nezobrali médiá ani ulica, ale polícia, ktorá je zodpovedná za odhaľovanie trestnej činnosti, jej prevenciu a udržiavanie verejného poriadku. A po druhé, pán premiér, viete, čo je to spravodlivosť? Spravodlivosť je veľmi vysoko hodnotená cnosť, ktorá musí byť prítomná všade. V celej spoločnosti. A spravodlivosť musí byť prítomná predovšetkým vo vysokých štátnych funkciách. Špeciálne na ministerstve, ktoré má vo svojom názve spravodlivosť. Aká je to irónia …

Peter Pellegrini akoby zabudol, že jeho psou povinnosťou je vykonávať svoj úrad v prospech ľudu. On však koná presne opačne. Správa sa ako slabý premiér, ktorý, keď chce urobiť akékoľvek ťažké rozhodnutie, musí si najskôr počkať na odobrenie Roberta Fica. Správa sa ako slabý chlap, ktorého v skutočnosti riadi niekto iný. A takého premiéra občania na Slovensku nieže nepotrebujú, taký premiér im škodí.

NATÁLIA BLAHOVÁ:

Poslanci za stranu Sloboda a Solidarita podporia odvolanie Petra Pellegriniho v parlamente. Ešte minulý piatok sme ihneď konali a vyzvali na odchod Moniku Jankovskú, keďže jej pozícia ako štátnej tajomníčky je za súčasných okolností neudržateľná. Nasledovali viaceré vyjadrenia premiéra Pellegriniho, ktoré však nie sú ničím iným, než prekrývaním reality na získavanie času pre benefit jeho straníckej kolegyne. Výroky Petra Pellegriniho sú vrcholom festivalu politického alibizmu a oportunizmu, ktorý v posledných dňoch predvádza vládna koalícia. Takýto bábkový premiér nemá čo robiť na čele vlády.

Tento boj však nie je len bojom proti konaniu Moniky Jankovskej či Petra Pellegriniho. Je bojom ZA niečo. Za očistu Slovenska. Za spravodlivejšie Slovensko. Bojom za to, aby ľudia na Slovensku si definitívne nezvykli na to, že tú navždy budú existovať tzv. „naši ľudia“, ktorí si myslia, že môžu všetko a aj tak im to prejde. Ľudia na Slovensku musia mať nádej, že sú tu politici, ktorí sa nebudú mlčky prizerať a ozvú sa vždy, keď sa pošliapavajú základné princípy štátu.

My v strane SaS, spoločne s hnutím OĽaNO, tu preto stojíme opäť. Rovnako ako sme pred tromi rokmi týždeň čo týždeň stáli pred komplexom hanby Bonaparte a vyháňali z Bašternákovho bytu Roberta Fica či pri iných udalostiach, keď išlo do tuhého.

Aj keď bola väčšina politikov zalezených v dierach a mafiánsko-oligarchický systém fungoval plnou silou, nebáli sme sa, bojovali sme a prebúdzali sme občanov, aby nenechali nivočiť svoje životy a naše Slovensko. Neuhli sme a neuhneme ani teraz. Opäť ideme vzdorovať mocným tejto krajiny, ktorý sa neštítia ničoho. 

Sme pripravení vykročiť zo svojej komfortnej zóny vždy, keď sa dejú neprávosti a nespravodlivosť. Aj preto sme sa rozhodli, že podporíme schôdzu na odvolanie premiéra, ktorý kryje neprávosť a nespravodlivosť na najvyšších miestach v tomto štáte. Náš boj pokračuje ďalej a veríme, že vyvrcholí najbližšími voľbami, v ktorých si ľudia vyberú zmenu.

 

- Reklama -