štvrtok, 28 marca, 2024
17.7 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO: Správy Kočnera s Jankovskou sú dôkazom prepojenia Smeru na mafiu. OĽANO...

OĽANO: Správy Kočnera s Jankovskou sú dôkazom prepojenia Smeru na mafiu. OĽANO žiada plán očisty súdnictva, polície a prokuratúry

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

Ako uviedol predseda hnutia OĽANO Igor Matovič, po medializovaných informáciách je jasné, že nominantka Smeru a bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská spáchala atentát na spravodlivosť. OĽANO po prepuknutí kauzy komunikácie Jankovskej s Kočnerom vytrvalo žiadalo predsedu vlády Petra Pellegriniho, aby Jankovskú odvolal z druhej najvyššej funkcie na ministerstve spravodlivosti. „Pellegrini tvrdil, že nemá žiadny dôkaz ani polodôkaz, a desať dní kryl Moniku Jankovskú. Dnes je už jasné, že podľa žiadostí Mariána Kočnera vybavovala, ako bude prebiehať súd v jeho kauze zmenky. Dohadovala sa s ním, koľko za to dostane, aké dôkazy sa na súde predložia alebo aké otázky sa položia Pavlovi Ruskovi,“ povedal Matovič a pokračoval: „Táto komunikácia je jednoznačným dôkazom prepojenia Smeru na mafiu, ktorá si najprv dovolila sprivatizovať orgány činné v trestnom konaní, umožnila nitrianskej mafii, aby ovládla elitné útvary na NAKA, aby si dosadila svojich ľudí na prokuratúru a ministerstvo spravodlivosti, a cez nich si kupovala rozsudky.“

Podľa Matoviča práve Pellegrini umožnil vytvorenie takéhoto chorého systému, keďže dlhé roky asistoval Smeru, a keď sa mal ozvať a upozorniť na prešľapy, vtedy potichu mlčal, ako aj naposledy pri prevalení kauzy Moniky Jankovskej. „Vyzývame premiéra Pellegriniho, aby veľmi rýchlo prišiel s plánom, ako očistiť skorumpovanú políciu, prokuratúru a súdnictvo od skorumpovaných policajtov, prokurátorov a sudcov,“ vyjadril sa Matovič s tým, že Pellegrini bude pravdepodobne opäť mlčať. „Preto sme dnes pozvali všetkých predsedov demokratických opozičných strán, s ktorými sa počíta ako s alternatívou voči tejto vláde po najbližších voľbách, za spoločný okrúhly stôl demokratickej opozície, aby sme spoločne predstavili plán na očistu orgánov činných v trestnom konaní a súdnictva,“ dodal Igor Matovič s tým, že ide o Richarda Sulíka, Borisa Kollára, Alojza Hlinu, Andreja Kisku a Michala Trubana.

Tieňový minister vnútra za OĽANO Gábor Grendel tvrdí, že komunikácia medzi Jankovskou a Kočnerom bola verifikovaná Europolom aj znalcami. Je teda pravá aj napriek tomu, že Jankovská polícii odovzdala iný mobilný telefón, nie ten, cez ktorý komunikovala s Kočnerom. „Je ľahko overiteľné, že veci sa naozaj stali tak, ako si o nich písali. Napriek tomu do dnešného dňa nebola pani Jankovská ani obvinená. Orgány činné v trestnom konaní ani po niekoľkých týždňoch neboli schopné vzniesť obvinenie voči Monike Jankovskej, čo svedčí len o jednom. Znovu musia novinári prichádzať s informáciami, aby sa orgány činné v trestnom konaní rozhýbali. Nečakajme na to, že novinári budú robiť prácu policajtov a prokurátorov, pretože to opäť skončí tak, ako to skončilo s Jánom Kuciakom,“ upozornil Grendel.

Podľa predsedu poslaneckého klubu OĽANO Eduarda Hegera mafia, ktorá uniesla náš štát, sa dlhé roky spoliehala na apatiu občanov. „Preto chceme zmobilizovať nielen opozíciu, ale aj občiansku spoločnosť. Musíme sa zomknúť v boji proti mafii, ktorá ukradla štát. Bez toho, aby sme sa vysporiadali s touto mafiou, sa totiž nepohneme nikam,“ uzavrel E. Heger.

 

- Reklama -