Úrad podpredsedu vlády: V Šanghaji slávnostne pokrstili slovenskú známku s podobizňou domu, ktorý navrhol slovenský architekt Ladislav Hudec

0
Ilustračné foto: Štátna vlajka SR a štátna vlajka ČR (Autor: SITA)

Ladislav Hudec prežil svoje tvorivé roky práve v Šanghaji a doslova pretvoril tvár tohto mesta. Navrhol v ňom viac ako 60 budov. Medzi nimi je napríklad aj hotel Park spojený s bankou, v ktorom sa krst konal. Vicepremiér poštovú známku odovzdal generálnemu riaditeľovi hotela Peng Guoliangovi. Tento hotel bol desaťročia najvyššou budovou postavenou mimo územia Severnej Ameriky. Okrem toho bol Ladislav Hudec autorom mnohých iných stavieb, ako bola napríklad nemocnica pre cudzincov, kostoly, divadlo či vily prominentov.

Zo slávnostného krstu sa vicepremiér Raši presunul na East China Normal University (ECNU), ktorá už viac ako 8 rokov spolupracuje so Slovenskou technickou univerzitou (STU) najmä v oblasti udržateľného eko a smart rozvoja miest, ako aj v oblasti ekonomiky miest orientovanej na inovácie. Na univerzite študuje aj Slovenska Natália Turčinová, je doktorandkou v odbore environmentálneho vzdelávania. Za sebou má 5-ročné štúdium, 4 roky ju ešte čakajú.

Podpredseda vlády sa počas návštevy univerzity stretol s jej najvyššími predstaviteľmi a tiež s bývalým zástupcom generálneho tajomníka Organizácie spojených národov (OSN) Sha-Zukangom, ktorý je členom správnej rady univerzity a inicioval spracovanie Agendy 2030 pre udržateľný rozvoj. Hlavnou témou stretnutia s bývalým zástupcom generálneho tajomníka OSN bola práve implementácia Agendy 2030 v Číne a na Slovensku. Vicepremiér Raši hovoril o slovenských prioritách, ako aj o dokumente Vízia a stratégia rozvoja Slovenska do roku 2030. Okrem toho prediskutovali spoluprácu medzi našimi krajinami v implementácii agendy, konkrétne v oblasti rozvoja miest.

Súčasťou stretnutia bol aj podpis Memoranda o porozumení medzi Inštitútom pre udržateľný mestský a komunitný rozvoj so sídlom v Pekingu a Hongkongu, Spectra centrom excelentnosti Európskej únie pri STU v Bratislave a profesorom Khald El Adli, ktorý je expertom OSN v oblasti udržateľného mestského plánovania. Nosnou témou podpísaného dokumentu je udržateľný rozvoj miest. V memorande sa všetky strany zaviazali, že budú medzi sebou zdieľať svoje vedomosti a skúsenosti a rozvíjať zručnosti v oblasti udržateľného rozvoja miest.

Vicepremiér Raši odlieta popoludní miestneho času do Pekingu, kde ho čakajú ďalšie stretnutia. 

- Reklama -