SaS: Je nevyhnutné prehodnotiť poskytovanie drahých audítorských služieb

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

„To, čo sa deje na Slovensku od roku 2012, je mor, veľmi nebezpečný mor. Každý štátny orgán a každé jedno ministerstvo je prerastené plytvaním a korupciou. Dôkazom sú aj audity, na ktorých zarába niekoľko málo spoločností. Konkrétne spoločnosť Deloitte sa možno spolieha na to, že nikto nepodrobí ich prácu dôkladnému rozboru, avšak SaS to spravila. Opreli sme sa o dostupné dáta, rozhovory s ľuďmi, ale aj informácie zo správ Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). A tie odhaľujú klientelizmus, preplácanie, duplicitu práce s tou, ktorú štandardne robia ministerskí úradníci,“ uviedol predseda SaS Richard Sulík.

Podľa europoslankyne za SaS a predsedníčky Výboru EP pre zamestnanosť a sociálne veci Lucie Ďuriš Nicholsonovej je nemysliteľné, aby štát platil predražené výstupy, ktoré nemajú kvalitu. „Dokázali sme, že obsah, ktorý dodáva spoločnosť Deloitte pre jednotlivé ministerstvá, je vytvorený spôsobom copy-paste. Za to si dokážu fakturovať 130 eur za hodinu, čo vnímam ako nekalý tunel. Takýmto spôsobom sa míňajú stovky milióny eur. Deloitte navyše robil audity v PPA v čase, keď čelila podozreniu, že spreneverila miliardu eur na absolútne neefektívne a predražené projekty,“ tvrdí Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Zuzana Šubová, dnes kandidátka strany SaS do volieb 2020, už ako riaditeľka odboru na ministerstve pôdohospodárstva začala poukazovať na sieť ľudí, ktorí dlhodobo a systematicky participujú na rozkrádaní eurofondov. „Spoločnosť Deloitte je vysokotoxická spoločnosť, ktorá participuje na štátnych zákazkách a to len vďaka kontaktom na najvyšších politických poschodiach. Je dôvodné podozrenie, že sa snažila korumpovať najvyšších štátnych úradníkov. Ako je však možné, že táto spoločnosť ďalej dodáva štátu nekvalitné a nepotrebné služby,“ pýta sa Zuzana Šubová.

Tímlíderka SaS pre pôdohospodárstvo Jarmila Halgašová pripomína, že len rezort pôdohospodárstva zaplatil spoločnosti Deloitte za uplynulé 4 roky 10 miliónov eur. „Ako boli tieto peniaze vynaložené a aký to malo vôbec význam pre činnosť a nakladanie s verejnými zdrojmi, bude po budúcoročných voľbách jednou z vecí, ktorú bude potrebné zanalyzovať. Je však zjavné, že PPA nerešpektuje závery NKÚ. Nie je žiadne prekvapenie, že rezort pôdohospodárstva pod vedením ministerky Gabriely Matečnej zlyhal nielen v transparentnosti, ale aj v spravodlivosti prideľovania peňazí. Navyše Slovensku hrozí, že Bruselu budeme musieť vrátiť dotácie za priame platby v objeme takmer 6 miliónov eur. Dôvodom sú závažné nezrovnalosti pri prideľovaní dotácií, ktoré dnes na podnet Európskej komisie prešetruje NAKA,“ povedala Jarmila Halgašová.

Strana SaS bude presadzovať, aby sa po voľbách prehodnotilo poskytovanie drahých audítorských služieb a aby sa aj audítorské spoločnosti uchádzali o zmluvy v transparentných súťažiach. Taktiež bude nevyhnutné, aby sa štandardne zverejňovali audity a tiež sa zaviedla komplexná elektronizácia PPA v priamych platbách či projektových podporách.

- Reklama -