Ministerstvo školstva: Riaditeľ ŠPÚ odovzdal ocenenia za celoživotný prínos pre psychológiu a pedagogiku profesorom Damiánovi Kováčovi a Zdeňkovi Obdržálkovi

0
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SK (Autor: minedu.sk)

Ocenenia, ktoré schválila Redakčná rada a Vedecká rada časopisu, im boli udelené pri príležitosti životného jubilea. Obidvaja vedci sa dožili v tomto roku 90-tich rokov.

V dobrej nálade a sviežej mysli sa 3. augusta 2019 dožil krásnych deväťdesiatych rokov prof. PhDr. Damián Kováč, DrSc., najvýznamnejší žijúci slovenský psychológ, jedna zo zakladajúcich osobností psychológie na Slovensku. „Profesor Damián Kováč svojou bohatou organizačnou činnosťou preukázal, že je možné budovať modernú psychológiu aj v tieni autoritatívnych protikresťanských metodológií. Doposiaľ publikoval doma i v zahraničí viac ako 18 odborných monografií, vyše 500 časopiseckých štúdií a článkov. Presadzuje koncepciu psychológie ako kľúčovej multiparadigmatickej vedy o človeku,“ priblížil osobnosť profesora Kováča riaditeľ ŠPÚ.

Profesor Zdeněk Obdržálek sa narodil 18. 4. 1929 v Tovačove, okr. Přerov. Svoju vedecko-pedagogickú kariéru si zdokonaľoval zaslúženým získaním mnohých titulov a hodností. Okrem odborných ohodnotení získal aj medaily za úspechy vo svojom odbore a v oblasti riadenia už menovaných škôl, a to striebornú medailu Univerzity Komenského v Bratislave v roku 1985, Medailu Jána Amosa Komenského v roku 1989 a Zlatú medailu Pedagogickej fakulty UK v Bratislave v roku 1989. „Tak ako doposiaľ vymenované ocenenia, tak aj to naše ocenenie Pedagogickej revue sme jubilantovi udelili za jeho vedecké a pedagogické pôsobenie, ktoré bolo značne široké, ale pritom dôsledné,“ povedal riaditeľ ŠPÚ Ľ. Hajduk, ktorý jubilantom do ďalšieho života zaželal veľa zdravia a tvorivej inšpirácie.

- Reklama -