P. Gajdoš: Slovenský štít 2019 preveril spôsobilosti a pripravenosť ozbrojených síl na obranu Slovenskej republiky

0
Peter Gajdoš (Autor: TASR)

„Toto cvičenie je každoročne vrcholom výcvikového roka našich ozbrojených síl a tento rok sa zaradilo medzi jedno z najväčších v histórii,“ uviedol šéf rezortu obrany Peter Gajdoš. Zároveň vyzdvihol, že scenár cvičenia bol pripravený tak, aby vojaci cvičili v čo najreálnejších bojových podmienkach.

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR gen. Daniel Zmeko pri tejto príležitosti vyzdvihol pripravenosť príslušníkov Ozbrojených síl SR plniť úlohy v náročných podmienkach a tiež v spolupráci zo zahraničnými partnermi. „Splnené úlohy priniesli množstvo poznatkov, ktoré budú využité v praxi a budú zapracované do plánovacích procesov na rok 2020,“ povedal. 

Veliaci cvičenia a zároveň veliteľ Pozemných síl OS SR genmjr. Jindřich Joch zhodnotil plnenie úloh cvičenia. „Činnosť hodnotím ako zvládnutú, pričom strelecká časť cvičenia získala výborné hodnotenie,“ povedal s tým, že jedným z cieľov bolo tiež overiť psychickú odolnosť profesionálnych vojakov v rámci dlhodobého prežitia v teréne.

Cvičenie Slovenský štít 2019 sa konalo v priestoroch Centra výcviku Lešť a Posádkového cvičiska Kolíňanský vrch od 4. novembra 2019 za účasti celkovo viac ako 2800 (vrátane podporných cvičení) profesionálnych vojakov, z toho takmer 1500 príslušníkov Ozbrojených síl SR. Okrem nich sa na cvičení podieľali aj vojaci z Česka, Maďarska, Poľska, Spojených štátov amerických, a po prvýkrát aj z Portugalska. 

Cieľom cvičenia bolo preveriť spôsobilosti mechanizovanej brigády v spoločnej operácii v mnohonárodnom prostredí pri obrane suverenity a územnej celistvosti Slovenskej republiky v kontexte kolektívnej obrany a interoperability aliančných partnerov. Súbežne s cvičením Slovenský štít 2019 sa uskutočnili aj podporné cvičenia Vzdušný štít 2019 (Air Shield 2019) a Jasné znamenie 2019 (Clear Sign 2019).

- Reklama -