Predseda parlamentu Andrej Danko sa stretol s českým prezidentom Milošom Zemanom. Spoločne diskutovali o vývoji oboch štátov po páde komunistického režimu

0
Andrej Danko (Autor: TASR)

Šéf parlamentu Andrej Danko sa v sobotu stretol s českou hlavou štátu Milošom Zemanom. Prijal jeho osobné pozvanie na spoločný obed, na ktorom diskutovali o vývoji a stave oboch štátov po troch desiatkach rokov od pádu komunistického režimu. Politici sa stretli po tom, čo český prezident v Bratislave slávnostne otvoril Český dom.

Počas spoločnej diskusie mu predseda Národnej rady SR k otvoreniu Českého domu úprimne zablahoželal. Zároveň vyslovil želanie, že to bude miesto priateľstva, ktoré slovenský a český národ ešte viac zblíži. Rovnako českej hlave štátu osobne odovzdal aj výnimočný dar. „Pri návšteve pána prezidenta Zemana v jeho kancelárii na Pražskom hrade som si všimol, že má viacero portrétov či iných pripomienok najväčších svetových politikov. Aj preto som sa mu rozhodol darovať vlastnoručne napísaný list Winstonom Churchillom.“ priblížil Andrej Danko.

Nie je žiadnym tajomstvom, že český prezident má Winstona Churchilla v mimoriadnej obľube. Niekdajšieho britského predsedu vlády, ktorého možno považovať za jedného z najväčších štátnikov 20. storočia, česká hlava štátu pred 5 rokmi dokonca in memoriam ocenila. Najvyššie české štátne vyznamenanie si vtedy prevzal vnuk Winstona Churchilla, Nicholas Soames.

Okrem stretnutia s českou hlavou štátu si šéf parlamentu Andrej Danko revolučné dni pred tridsiatimi rokmi pripomenul v Národnej rade SR. Zároveň ho v nedeľu v rámci oficiálneho programu čakajú ďalšie spomienkové udalosti, a to kladenie vencov na cintoríne vo Vrakuni a taktiež pri Bráne slobody na Devíne.

- Reklama -