štvrtok, 28 marca, 2024
17.7 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO podáva podnet na Finančnú políciu. Žiada preskúmanie majetku šéfa Vojenského spravodajstva...

OĽANO podáva podnet na Finančnú políciu. Žiada preskúmanie majetku šéfa Vojenského spravodajstva Jána Balciara

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

V zozname Balciarovych nehnuteľností sú apartmány na Slovensku aj v zahraničí, rodinný dom, byt v Bratislave aj mimo Bratislavy, a tiež chata v Národnom parku Nízke Tatry. „Zákon o preukazovaní pôvodu majetku veľmi jednoznačne hovorí, že ak existuje podozrenie, že majetok občana nezodpovedá jeho legálnym príjmom, tak jednak polícia má oprávnenie iniciatívne konať, alebo musí konať na základe podnetu. Neočakávame, že polícia bude iniciatívne konať, preto sme sa rozhodli takýto podnet podať,“ vyjadril sa tieňový minister vnútra za OĽANO Gábor Grendel s tým, že Ján Balciar je kariérny spravodajský dôstojník a z legálnych príjmov nemohol zarobiť 3 milióny eur.

Predseda poslaneckého klubu OĽANO a predseda Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Eduard Heger pripomenul, že na jeseň členovia výboru vyzvali J. Balciara, aby odstúpil zo svojej funkcie, keďže nevysvetlil pôvod svojho majetku. „Vyhováral sa, že zo svojej funkcie je viazaný mlčanlivosťou, a že nechce, aby bolo pošpiňované dobré meno Vojenského spravodajstva. Práve preto si myslíme, že by mal odstúpiť, aby to dobré meno Vojenského spravodajstva ďalej nepošpiňoval, a mal by ako súkromný občan vysvetliť, ako nadobudol svoj obrovský majetok,“ uviedol Heger, podľa ktorého sa Balciar obraňoval tým, že má bezpečnostnú previerku, a tým pádom je jeho majetok vporiadku. „Problémom však je, že túto previerku vykonáva Vojenské spravodajstvo, ktorému on šéfuje. Preto podávame tento podnet na Finančnú políciu, aby jej svoje majetkové pomery mohol vysvetliť,“ dodal.

Tieňový minister obrany za OĽANO Jaroslav Naď vyzval novinárov, aby sa pýtali na to, prečo NAKA nekonala v prípade J. Balciara rovnako rýchlo, ako v prípade jeho nedávneho obvinenia. „Každý vrabec na Slovensku čviriká o tom, že NAKA dlhodobo a veľmi komplexne rozpracúva majetok pána Balciara. Vyzývame vás, pýtajte sa, prečo orgány činné v trestnom konaní nekonali v tomto prípade tak promptne, ako to bolo v mojom prípade, keď som bol obvinený na svojom mítingu. Prečo nekonali tak isto aj v prípade pána Balciara, u ktorého sú podozrenia komplexnejšie a vyššie,“ uzavrel Naď.

 

- Reklama -