štvrtok, 25 apríla, 2024
8.2 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom Most-Híd: Nová diaľnica pri Košiciach už slúži motoristom

Most-Híd: Nová diaľnica pri Košiciach už slúži motoristom

0
Logo strany Most-Híd (Autor: Most-Híd)

„K tejto diaľnici mám osobný vzťah. Ide o jeden z prvých úsekov, ktorého výstavbu som odštartoval po nástupe do funkcie a práce išli aj napriek menším prekážkam pomerne hladko a hlavne načas. Som rád, že ju môžem dnes otvoriť pre motoristov a tiež pre obyvateľov okolitých obcí, ktorým sa uvoľnia cesty a zlepšia životné podmienky,“ povedal minister A. Érsek.

Nový diaľničný úsek dlhý 14,4 km prejdú motoristi za 8 minút, čo predstavuje značnú časovú úsporu oproti starej ceste. Zároveň ide aj o finančnú úsporu na palive (14 %).  Projekt sa začal stavať v novembri 2016. K dnešnému dňu bola diaľnica a krátky úsek rýchlostnej cesty R2/R4 sprejazdnený v plnom profile. Výstavba všetkých súvisiacich stavebných objektov bude finálne ukončená v júni budúceho roku.

Napriek mimoriadnym udalostiam ako bol pôdny zosuv, ktorý spomalil stavebné práce, alebo letným 5-mesačným stavebným obmedzeniam kvôli hniezdeniu chráneného orla kráľovského sa podarilo spojazdniť celý úsek v zmluvnom termíne.

Diaľnica sa v Budimíre napojí na hotovú diaľnicu D1 z Prešova s pokračovaním cez údolie rieky Torysa. V časti Košické Oľšany je najväčšia mimoúrovňová križovatka diaľnice D1 a rýchlostnej cesty R2/R4. Odtiaľ pokračuje diaľnica D1 smerom na východ do Bidoviec. V rámci projektu bol vybudovaný aj krátky úsek rýchlostnej cesty z križovatky Košické Oľšany smerom na Košice po križovatku Hrašovík v dĺžke 1,1 km. Po dobudovaní rýchlostnej cesty R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany budú tvoriť úplný severovýchodný obchvat mesta Košice, ktorý odbremení mesto od tranzitnej dopravy z východu aj z juhu.

Výstavbu úseku D1 Budimír – Bidovce z významnej časti pokryli európske zdroje v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra (OPII). Celková zmluvná hodnota diela je 197 miliónov eur.

Zdroj: ministerstvo dopravy

 

- Reklama -