Prezidentka prijala predstaviteľov cirkví a náboženských spoločností

0
Zuzana Čaputová (Autor: TASR)

“Verím, že nás toho oveľa viac spája ako rozdeľuje. Raz som čítala, že náboženstvá sú ako farebné sklíčka lampy, cez ktoré sa z rôznych strán pozeráme na to, čo je v strede, svetlo vo vnútri. Je to pre mňa obraz jednoty v pestrosti prístupov. Predstavitelia cirkví svojim pôsobením pomáhajú ľuďom zažiť skúsenosť s Bohom a poznávať ho, čo je nenahraditeľné poslanie. 

Náboženstvá a morálne sústavy vedú ľudí nielen k tomu, aby mali v úcte rodičov a milovali svoje deti, aby poskytovali pomoc iným a s vďakou ju od nich prijímali, aby žiadali o odpustenie a odpúšťali iným, ale vedú ich aj k širším univerzálnym hodnotám. Som presvedčená, že súčasťou starostlivosti o dušu, je aj starostlivosť o spoločné dobro. 

Jedným z významov slova „náboženstvo“ z latinčiny „re-ligare“ je schopnosť spájať – niečo. Čo v aktuálnej situácii na Slovensku potrebujeme ako soľ. Samotné spájanie ale nestačí, dôležitý je cieľ spájania. Namiesto nenávisti nás viera vedie k tomu, že okrem iného sa musíme spojiť v rešpekte voči človeku ako takému, ktorý bol podľa Biblie stvorený na obraz Boží, čo mu dodáva dôstojnosť.

Dôverujem tomu, že predstavitelia a členovia cirkví a náboženskych spoločností môžu zásadným spôsobom našej spoločnosti pomôcť. Aby aj vo vypätom čase nielen veriaci, ale všetci obyvatelia Slovenska docenili to, čo máme spoločné, čo nás všetkých spája. Verím, že svoju autoritu, ktorá vzbudzuje rešpekt, využijú aj predstavitelia cirkví na to, aby verejnosť jasne počula upokojujúci hlas. Hlas tolerancie, porozumenia, rešpektu a lásky.”   

- Reklama -