Ministerstvo obrany: Slovenskí vojaci zatiaľ zostávajú v Iraku, o ďalšom postupe sa rozhodne v pondelok

0
Ministerstvo obrany SR (Autor: mod.gov.sk)

„Dopoludnia som hovoril s veliteľom našich vojakov v Iraku, situácia v oblasti je nateraz stabilizovaná, avšak nepretržite sa mení. Dnes už nie je technicky možné poslať po našich vojakov v Iraku lietadlo, pretože to situácia neumožňuje,“ uviedol minister obrany SR Peter Gajdoš s tým, že podrobnosti nie je možné z bezpečnostných dôvodov špecifikovať. „Ďalší postup stanovíme po zajtrajšom zasadnutí Vojenského výboru NATO a Severoatlantickej rady, avšak spravíme maximum pre to, aby boli naši vojaci v poriadku a šťastne sa vrátili domov. Chcem o tom ubezpečiť aj všetkých rodinných príslušníkov,“ povedal. V tejto súvislosti tiež poďakoval predsedovi Národnej rady SR Andrejovi Dankovi za politickú podporu pre kroky v prospech bezpečnosti vojakov.

Ako uviedol náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR gen. Daniel Zmeko slovenskí vojaci sú nateraz v poriadku. “Naši vojaci sa plnohodnotne podieľajú na plnení prijatých opatrení, ktoré velenie misie nariadilo. Ďalej budeme čakať na rozhodnutie politických a vojenských predstaviteľov NATO. Morálny stav našich vojakov je vysoký, pretože naši profesionálni vojaci sú dlhodobo pripravovaní čeliť aj takýmto kritickým a nebezpečným situáciam. Patrí im za to naše veľké uznanie,” povedal. Vývoj bezpečnostnej situácie monitorujeme v úzkej súčinnosti s Vojenským spravodajstvom.

V Iraku je v súčasnosti nasadených celkovo 7 príslušníkov Ozbrojených síl SR, a to v rámci nebojovej NATO Mission Iraq. Ich úlohou bolo vykonávať činnosť v oblasti poradenstva a výcviku irackých bezpečnostných síl. “Naši vojaci nešli do Iraku bojovať, ale pomáhať s výcikom na základe pozvania irackej vlády. To treba rozhodne pripomínať,” zdôraznil minister Gajdoš.  NATO v nadväznosti na aktuálnu situáciu v Iraku po smrti iránskeho generála Kásima Solejmáního pozastavilo plnenie operačných úloh smerom k výcviku bezpečnostných síl Iraku.

- Reklama -