Prezidentka veľvyslancom: Tento rok by mal byť rokom dialógu a empatie

0
Zuzana Čaputová (Autor: TASR)

“Pravidlá sú tu na to, aby sme ich nasledovali, nie porušovali. Potrebujeme preto zvýšenú vzájomnú dôveru, empatiu a dialóg.”

Prezidentka sa dotkla aj úlohy V4 v rámci EÚ. “Pre štáty V4 si želám, aby sa stali konštruktívnymi partnermi v rámci EÚ a aby sme ukázali, že sme po 30 rokov demokracie schopní a ochotní brať spravodlivosť a  právny poriadok  ako nedotknuteľné princípy, na ktorých je postavená naša spoločnosť.” 

Takisto vo svojom príhovore zdôraznila dôležitosť boja proti klimatickej kríze. “Som hrdá, že sa Slovensko zaviazalo k záväzku uhlíkovej neutrality do roku 2050. Bude to globálna skúška našej schopnosti budovať dôveru medzi národmi. Napriek minuloročnému sklamaniu si želám, aby sme dosiahli svetovú zhodu.” 

Spomenula aktuálne hrozby, ako aj spôsoby ich riešenia. “Vítam, že Európania začínajú brať vlastnú obranu vážnejšie a že sa ťarcha delenia stáva ľahšou. Musíme aj naďalej posilňovať svoju obranu proti hocikomu, kto sa snaží testovať našu bezpečnosť. Takisto nemôžeme ostať naivní voči hrozbe zneužívania nových technológií a hybridnej vojny. Ďalej dúfam, že ak Spojené kráľovstvo opustí EÚ, ostaneme blízkymi partnermi, a to nielen v oblasti obrany. Vojna na Ukrajine trvá už šiesty rok. Želám si pre ukrajinský národ mier. Rovnako si želám, aby boli medzinárodné právo, suverenita a územná integrita konečne rešpektované.” 

Na koniec prezidentka zhrnula najdôležitejšie výzvy globálnej politiky pre rok 2020. “Musíme sa sústrediť na zastavenie klimatických zmien a boj proti nerovnosti. Riešením nekontrolovateľnej migrácie nie sú vyššie múry, ale zlepšenie životnej úrovne ľudí. Tieto výzvy vieme vyriešiť, ak budeme konať spoločne.”  

Celý príhovor prezidentky v angličtine je dostupný tu

- Reklama -