KDH: Autodopravcovia by radšej mali blokovať centrálu Smeru na Súmračnej

0
KDH (Autor: KDH)

„Sme radi, že dnes svojim protestom aj autodopravcovia poukázali na problém neúmerne vysokých nákladov na výber mýta. Riešenie však nie je v zrušení výberu, ale vo výraznom znížení nákladov na prevádzku tohto systému, podobne ako je tomu v Českej republike,“ povedal podpredseda KDH Pavol Zajac.

„Avšak viac, ako už teraz preplnené cesty v Bratislave, mali by dopravcovia blokovať centrálu Smeru na Súmračnej. Tam sa skrývajú tvorcovia ich problémov. Za ich problémy a nelichotivá stav autodopravcov na Slovensku, nesú zodpovednosť terajší aj bývalí politici zo strany Smer-SD: Robert Fico, Ľubomír Vážny, Milan Mojš, Igor Choma, Ján Počiatek a Viktor Stromček. Viacerí z nich sú aj dnes v politických funkciách. Ak to predseda vlády a volebný líder Smeru Peter Pellegríni myslí so zodpovednou zmenou úprimne, tak by mal týchto pánov politikov odvolať z ich funkcií a hlavne stiahnuť z kandidačnej listiny strany,“ dodal Pavol Zajac.

KDH už od prípravy a priebehu súťaže na prevádzku elektronického mýta v roku 2009 kritizovalo túto súťaž a poukazovalo na predraženú cenu (863mil. eur/13 rokov). Túto súťaž vtedy realizovala vláda Roberta Fica s ministrom dopravy Ľubomírom Vážnym. Predsedom výberovej komisie bol štátny tajomník min. dopravy Milan Mojš a riaditeľ NDS Igor Choma. Vtedy sme ešte netušili, že sa táto cena v priebehu druhej Ficovej vlády, keď bol ministrom dopravy Ján Počiatek, navýši na astronomických 1,377 mld. eur bez DPH/13 rokov!

V roku 2010 sme sa pokúšali odvolať pre pochybenia pri elektronickom mýte ministra dopravy Ľubomíra Vážneho a v roku 2014 aj ministra dopravy Jána Počiatka. V roku 2015 podali poslanec Pavol Zajac a europoslanec Ivan Štefanec trestné oznámenie pre mýto. Júni 2019 poslanec Igor Janckulík a podpredseda KDH Pavol Zajac poukázali na to, že náklady na výber mýta sú na Slovensku viac ako dvojnásobné, oproti nákladom v susednom Česku. Až správa NKU zverejnená v novembri 2019 rozvírila verejnú debatu o tejto závažnej ekonomickej kauze.

- Reklama -