KDH: Miriam Lexmann a Ján Figeľ z KDH podpísali spolu so 40 osobnosťami sveta list adresovaný správkyni Hongkongu Carrie Lamovej

0
Ján Figeľ (Autor: TASR)

V liste vyjadrili veľké znepokojenie nad eskaláciou brutality, s akou hongkongská polícia zakročila proti demonštrantom počas vianočných sviatkov.

V liste sa píše, že boli mimoriadne ohromení prístupom polície, ktorý je v priamom rozpore nie len s jej vlastnými smernicami ale aj v rozpore s medzinárodnými štandardami. Okrem toho list vymenúva praktiky, ktoré sú v rozpore aj s medzinárodne uznávanými humanitárnymi štandardami. Osobnosti ďalej vyzývajú Carrie Lam a jej vládu, aby prehodnotila svoje pozície k demonštrantom, otvorila sa dialógu a ponúkla časový harmonogram na prípravu požadovaných reforiem, ktoré povedú k naplneniu hlavnej požiadavky demonštrácií a tou sú všeobecné volebné právo pre voľby Legislatívnej rady a Predsedu výkonnej rady Hongkongu. Okrem toho lídri vyzvali Predsedníčku výkonnej rady Carrie Lam, aby prepustili bezprávne zadržiavaných občanov a umožniť nezávislé vyšetrovanie brutálnych policajných zákrokov a násilia na zadržaných.

Link na list online: https://www.hongkongwatch.org/

Linky na niektoré mediálne výstupy:
South China Morning Post: https://www.scmp.com/news/
RTHK: https://news.rthk.hk/
Apple Daily: https://hk.news.appledaily.
Ming Pao: https://news.mingpao.com/ins/%

Ďalšie výstupy na Reuters, FT and BBC:
https://www.ft.com/content/
https://www.reuters.com/
https://www.bbc.co.uk/news/

Vláda Hongkongu zareagovala do 2 hodín a uprostred noci publikovala veľmi arogantnú a nahnevanú odpoveď, ktorá je plná komunistického klamnstva a zavádzania :
https://www.info.gov.hk/gia

- Reklama -