Prezidentka si pripomenula výročie tragédie v Ostrom Grúni a Kľaku

0
Zuzana Čaputová (Autor: TASR)

“Dnes sa fašizmus priživuje na pocite spoločenskej, sociálnej či hospodárskej krivdy, ktorý zasiahol nemalý počet našich spoluobčanov. Ľudská civilizácia je založená na poznaní, že problémy, ktoré trápia spoločnosť, sa majú riešiť dialógom, diskusiou a konsenzom. Fašizmus však namiesto toho pestuje v ľuďoch hnev a pohŕdanie inými. Politiku, ktorá má byť správou vecí verejných vo verejnom záujme, mení na organizovanie nenávisti. 

Podľa prezidentky si aj v dvadsiatych a tridsiatych rokoch minulého storočia mnohí spočiatku mysleli, že sa nenávistné reči nikdy nedostanú ďalej. 

“Dnes už vieme, ako veľmi sa mýlili. História nás poučila, kam chodník nenávisti a vylučovania vedie, ak naň spoločnosť raz vykročí. Je to chodník, ktorý vedie k tragédiám a zločinom, aké sa stali aj tu – v Kľakovskej doline. Vedie k zločinom, na ktoré nemáme právo zabudnúť, lebo keby sme si takéto udalosti našich dejín nepripomínali, spreneverili by sme sa pamiatke všetkých nevinných, ktorí tu pred sedemdesiatimi piatimi rokmi zahynuli.”

Prezidentka dodala, že vojnový zločin, ku ktorému tu došlo 21. januára 1945, nie je len história. Podľa nej je to predovšetkým varovanie a našou povinnosťou je, aby sme tento odkaz aj po trištvrte storočí dobre a jasne počuli, aby sme sa ako občania a spoločnosť správali podľa neho.

- Reklama -