sobota, 20 apríla, 2024
9.5 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO: Kandidatúru na post župana Trnavského samosprávneho kraja ohlásil Jozef Viskupič: „Som...

OĽANO: Kandidatúru na post župana Trnavského samosprávneho kraja ohlásil Jozef Viskupič: „Som odhodlaný zmeniť náš kraj“

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

O voličskú priazeň sa Viskupič bude uchádzať s jasným posolstvom: „Odhodlaný zmeniť náš kraj.” Ako sám hovorí, tento postoj vychádza z faktu, že „súčasný župan je pasívny, a o tom, čo urobil pre obyvateľov kraja, nie sú dostatočné informácie. Potenciál nášho kraja nie je dostatočne využívaný.” 

Ako jeden z hlavných nedostatkov kraja Viskupič uviedol problémy s financiami: „K vyrovnanému rozpočtu si musela na tento rok zobrať župa úver 18 miliónov eur, lebo to nie je schopná dosiahnuť dobrým hospodárením. Celková suma dlhu kraja ku koncu tohto roka dosiahne 59 miliónov eur. Pre kraj, v ktorom sídli Peugeot či Samsung a do ktorého prichádza Amazon, sú to neakceptovateľné parametre.“

Jozef Viskupič vo svojej reči upozornil na problémy, ktoré má Trnavský samosprávny kraj s dopravou už dlhé roky. „Projekt obchvatu Senice existuje od roku 1995 a dodnes sme sa ho nedočkali. V Hlohovci, kde čelia dopravnému preťaženiu a pripravujú druhý ťah mestom, takzvaným mostom, sa občania od súčasného župana dozvedeli, že riešenie akýchkoľvek nových mostov alebo obchvatov je nad sily župy. Pýtam sa, na čo nám je taký župan?” Zároveň uviedol, že aj vzhľadom na možnosti cestovného ruchu vďaka susedstvu s troma príťažlivými krajinami, sú cesty a doprava TTSK v žalostnom stave. „Starosti občanov vyriešim obnovením komunikácie so všetkými primátormi a starostami. Starosti, ktoré trápia obyvateľov kraja, musíme riešiť spoločne.” 

Podľa Veroniky Remišovej je Trnavský kraj výnimočný svojim veľkým bohatstvom. Má najkvalitnejšiu pôdu na Slovensku a veľké zásoby podzemných vôd na Žitnom ostrove. „Zároveň je však krajom, ktorého potenciál nevedel doteraz poriadne využiť ani jeden župan, dokonca prírodne bohatstvo kraja pomaly upadá. Trnavský kraj má veľa skládok nelegálneho odpadu, ktoré ničia pôdu a podzemné vody. Klesá počet absolventov odborných škôl, nemocnice chátrajú a občania nedostávajú kvalitnú zdravotnú starostlivosť. V posledných rokoch bol zaznamenaný pokles výstavby bytov, hlavne nájomných, pomoc pre mladé rodiny stagnuje a v Trnavskom kraji sa rodí stále menej a menej detí.”

Remišová však verí, že „Jozef Viskupič dokáže priniesť obyvateľom Trnavského kraja pohodu, prosperitu, kvalitné služby v zdravotníctve, či v školstve. Jednoducho prinesie zmenu k lepšiemu.”

Podľa Ľubomíra Galka (SaS) sa demokratické pravicové strany spojili na celom Slovensku, aby ponúkli alternatívu.„Spoločne v Trnave stojíme za kandidátom Jozefom Viskupičom. Podľa nás je tým najschopnejším kandidátom, ktorý by mal viesť TTSK.”

Pavol Zajac (KDH) tvrdí, že Jozef Viskupič myslí globálne a koná lokálne. „Som presvedčený, že bude potrebnou zmenou na poste župana Trnavského samosprávneho kraja.”

Gábor Grendel (NOVA) drží Viskupičovi palce. „Verím, že zmena na Slovensku sa začne v krajských voľbách – aj v Trnavskom kraji.“

Ján Budaj upozornil, že „demokratické sily si uvedomili, že zmena môže prísť iba zmenou zdola.”

Podľa Ivana Kuhna (OKS) Slovensko potrebuje spoluprácu demokratických strán, ktoré sú alternatívou k extrémistickým alebo populistickým stranám, ktoré sa občas tvária ako ľavica.

 

- Reklama -