Minister Gajdoš diskutoval s veliteľom Národnej gardy štátu Indiana genmjr. Carrom o spolupráci

0
Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: SITA)

Diskutovali aj o modernizácii. Šéf rezortu obrany pri tejto príležitosti ocenil pomoc amerických inštruktorov pri zavádzaní vrtuľníkov UH-60 M Black Hawk do výzbroje Vzdušných síl Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Informoval ho aj o príprave strategických dokumentov, ktoré rezort obrany predloží už v septembri na rokovanie vlády. „Dlhodobý plán rozvoja s dôrazom na výstavbu a rozvoj ozbrojených síl do rokov 2030 zadefinuje budúcu podobu ozbrojených síl, a to tak z pohľadu modernizácie pozemných ako aj vzdušných  a špeciálnych síl,“ uviedol minister Gajdoš a pripomenul, že pripravená je aj nová Obranná stratégia SR.

S genmjr. Carrom hovoril šéf rezortu obrany aj o kybernetickej bezpečnosti, kde sa zhodli na potrebe výmeny skúseností, a to nielen na národných úrovniach, ale aj na taktickej úrovni.

Ozbrojené sily SR aktívne spolupracujú s Národnou gardou štátu Indiana v rámci programu štátneho partnerstva už od  roku 1994. Americkí vojaci sa napríklad pravidelne zúčastňujú na rôznych medzinárodných cvičeniach na Slovensku. Najbližšie to bude na cvičení Slovak Shield 2017.

- Reklama -