Slovenská národná strana chce v Ústave SR zakotviť právo držať zbraň

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

Ústava je uceleným celkom a za tie roky ukázala svoju životaschopnosť. Predseda SNS vidí priestor na niektoré dôležité ďalšie zmeny Ústavy SR. Jednou z nich by mala byť ochrana na držanie zbraní, ktorú SNS aktuálne pripravuje.

„Som rád, že sme ústavným spôsobom vyriešili traumu amnestií a teší ma, že som bol tvorcom právnych riešení ako spoločnosť odbremeniť od tohto dlhoročného problému,“ povedal predseda Národnej rady SR Andrej Danko. Zároveň však dodáva, že Ústavu SR môžeme opäť vylepšiť. Pri našich rokovaniach do Európskej únie sa zanedbali niektoré dôležité kroky. Vtedy sme to nevedeli predpokladať a veľkú časť priniesol sám život. „Týka sa to práva na bezpečnosť občanov, ochrany rodiny a majetku, ale nesmieme zabudnúť aj na záujmy poľovníkov a športových strelcov,“ vysvetľuje predseda SNS o práve držať zbraň.

SNS o zmene začala uvažovať z dôvodu prílišnej regulácie Európskej únie v odvetví zbraní a streliva. Tá podľa SNS slúži na odzbrojovanie obyvateľstva a tým znižuje národnú bezpečnosť jednotlivých štátov. Zároveň však vo veľkej miere obmedzuje aj poľovníkov a športových strelcov. Slovenská národná strana preto považuje za svoju povinnosť vytvoriť priestor, v ktorom dá možnosť občanom Slovenskej republiky sa brániť pred bezpečnostnými výzvami, ktoré prináša 21. storočie. „Slovenská národná strana má záujem vytvárať bezpečné prostredie. Musíme dať možnosť ľuďom právo podieľať sa na zaisťovaní národnej bezpečnosti Slovenskej republiky, a to i vlastnou legálne držanou zbraňou. Zároveň však nesmieme obmedzovať ani našich poľovníkov, či športových strelcov,“ vysvetľuje predseda SNS Andrej Danko a dodáva, že SNS nedovolí odzbrojovať národ v časoch zvýšeného bezpečnostného rizika.

V závere Andrej Danko zopakoval svoje presvedčenie, že Ústava Slovenskej republiky umožňuje fungovanie štátu a netreba ju zhodiť zo stola a vytvárať novú. Podľa neho je skôr na mieste otázka, „ktoré zákony treba zmeniť“. Ako príklad uviedol Zákon o voľbách, Zákon o politických stranách.

Na všetky zmeny však treba hľadať kompromis. SNS dokáže spolupracovať, sme súčasťou koaličnej vlády a darí sa nám presadzovať veci, ktoré majú iní iba v brožúrkach. Predseda parlamentu a SNS preto verí, že aj ním presadzované nové návrhy nájdu podporu.

V Bratislave, dňa 3. 9. 2017

- Reklama -