utorok, 23 apríla, 2024
7.1 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom Sopko (OĽANO): Ministerstvo školstva sa musí naučiť konať v medziach zákona

Sopko (OĽANO): Ministerstvo školstva sa musí naučiť konať v medziach zákona

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

Podľa Sopka pred začiatkom školského roka vznikol zmätok ohľadom pridanej hodiny dejepisu v deviatom ročníku. „Je to ukážka absolútne nevhodného spôsobu, akým ministerstvo školstva zverejnilo túto novinku a pritom zanedbalo komunikáciu smerom k riaditeľom. Navyše cestou okresných úradov v sídle kraja rozposiela školám informáciu, v ktorej nariaďuje tri vyučovacie hodiny dejepisu už od tohto školského roka, čo je v rozpore so súčasným znením školského zákona,“ uviedol.

Podľa Sopka sú len dve možnosti na vysvetlenie takéhoto konania ministerstva. „Buď sú ministerskí úradníci natoľko neznalí, že si predmetný rozpor svojho nariadenia s platným zákonom nevšimli, alebo to jednoducho urobili úmyselne,“ vyjadril sa M. Sopko.

„Akýkoľvek ušľachtilý dôvod nie je ospravedlnením toho, ak štátny orgán obchádza zákon, koná nad rámec zákona a snaží sa zákon prekrútiť. Ministerstvo školstva sa musí naučiť konať v medziach zákona, čo sa sekcii regionálneho školstva dlhodobo nedarí,“ povedal Sopko, podľa ktorého vzniknutú situáciu nezmení ani výmena ministrov.

„Preto s blížiacim sa Dňom Ústavy SR vyzývam všetkých riaditeľov i učiteľov škôl, aby rešpektovali zákon a nie svojvoľné a na hranici s ústavnosťou lavírujúce výklady ministerských úradníkov. Ústava Slovenskej republiky hovorí jasne – Každý môže konať, čo nie je zákonom zakázané, a nikoho nemožno nútiť, aby konal niečo, čo zákon neukladá,“ dodal Miroslav Sopko.

 

- Reklama -