SaS: Budeme odvolávať ministra Richtera

0
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter (Autor: TASR)

Sú to:

– vláda odmieta tolerovať netransparentné a korupčné správanie;

– vláda si nemôže dovoliť hazardovanie s dôverou verejnosti;

– zotrvávanie ministra vo funkcii je ohrozením dôveryhodnosti vlády;

– minister nemôže zotrvať vo vedení rezortu, ak tiene podozrení pretrvávajú.

„Očakávame, že premiér bude pristupovať rovnako striktne ku všetkým členom kabinetu,” komentovala predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová. Vyššie uvedené dôvody spĺňa rovnakou, ba i vyššou mierou, člen vlády poverený riadením Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Ján Richter. „Preto sa demokratická opozícia spojila a navrhujeme, aby NR SR vyslovila nedôveru ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny. Nekompetentným riadením ministerstva permanentne a systematicky poškodzoval najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva a toto ohrozenie bude pretrvávať, kým nebude odvolaný,” dodala Blahová.

Návrh na vyslovenie nedôvery Richterovi podpísalo 33 poslancov NR SR. „Minister Richter zlyhal v tej najdôležitejšej úlohe, akú mal – a to je ochrana detí,” reagovala poslankyňa NR SR Anna Verešová. Dodala: „Sme presne tam, kde sme boli v septembri minulého roka. A pritom nenastala žiadna nová situácia. Minister mal konať hneď, ako sa dozvedel o podozrení zo zneužitia detí. „Najschopnejší” minister strany Smer-SD má teda reakčný čas na ochranu detí 11 mesiacov. Znáša celú zodpovednosť za všetky zlyhania, konania aj nekonania, ktoré spôsobili škody na zdraví a vývoji detí.”

Predseda strany Sme rodina Boris Kollár označil správanie sa koaličných politikov za postoj „šmejdov v politike”: „Dôvody na odvolanie ministra trvajú už rok. A jednej koaličnej strane začal vadiť až teraz. Prečo jej rok nevadil? Prečo to nehovorili skôr? Lebo z toho mali výhody, tak boli ticho. A dnes je problém, lebo si premiér tejto krajiny so SNS vytrel podlahu a zrazu je Richter problém,” uzavrel Kollár.

- Reklama -