Minister Gajdoš sa zúčastnil na oslavách 73. výročia SNP v Banskej Bystrici

0
Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: SITA)

Na oslavách sa aj tento rok zúčastnila rumunská delegácia, s ktorou minister obrany Peter Gajdoš ešte pred začiatkom oficiálnych osláv navštívil vojenský cintorín rumunskej armády vo Zvolene. Spoločne si tak pripomenuli zásluhy viac ako 10 000 rumunských vojakov, ktorí výrazne prispeli k oslobodzovaniu územia SR. „Nesmierne si vážim všetkých, ktorí bojovali za našu lepšiu budúcnosť. Bolo mi cťou osobne si uctiť ich pamiatku,“ zdôraznil šéf rezortu obrany.

Oficiálny program osláv výročia SNP začal preletom  leteckej techniky OS SR. Vojaci tiež pri príležitosti výročia jednej z najvýznamnejších udalostí v našich dejinách pripravili aj bohatý sprievodný program, pričom nechýbali ani zoskoky výsadkárov a prezentácia techniky. Slávnostne bola tiež odhalená pamätná lavička na počesť vojnových veteránov ako symbol, ktorý pripomína pôsobenie a zásluhy vojnových veteránov v zahraničných vojenských misiách a operáciách.

Lavička od českých vojnových veteránov je tiež poďakovaním za službu vlasti, obranu mieru a demokracie, ako aj za boj proti medzinárodnému terorizmu. Ide zároveň o symbolické prepojenie spomienky na 2. svetovú vojnu s novodobou vojnovou históriou.

- Reklama -