Galko (SaS): Ministerstvo obrany tají informácie o miliardovej zákazke, mali spraviť medzinárodnú súťaž

0
Ľubomír Galko (SaS) (Autor: sita)

„Je chybou, že na ministerstve obrany nespravili súťaž a teraz sú v časovom tlaku kvôli záväzku mechanizovanej brigády do roku 2018. Súčasné vedenie rezortu je tam už dosť dlho na to, aby mohla byť súťaž zrealizovaná. Dnes len hasia požiar, navyše netransparentným spôsobom,“ vyhlásil Galko.

Exminister obrany by pri tomto nákupe preferoval medzinárodnú súťaž. „Je to nielen najtransparentnejšie riešenie, ale aj najefektívnejšie, lebo vždy sa vygeneruje najvýhodnejšia cena.“

Podľa Galka vzhľadom na časový sklz celý proces pravdepodobne smeruje k dohode goverment-to-goverment. „Ani to však nie je isté, keďže chýbajú informácie. Aj tento proces by sa dal robiť aspoň zúženým výberovým konaním, to znamená, jednotlivé národné vlády, resp. firmy by verejne predložili svoje ponuky,“ uviedol tímlíder SaS pre vnútornú a vonkajšiu bezpečnosť.

Na najbližší brannobezpečnostný výbor Ľubomír Galko požiada o zaradenie špeciálneho bodu. „Požiadam o prítomnosť ministra obrany a náčelníka generálneho štábu, aby podali komplexnú informáciu o celom tomto nákupe a jeho súčasnom stave,“ uzavrel poslanec NR SR.

 

- Reklama -