piatok, 19 apríla, 2024
11.8 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom Remišová (OĽaNO) ku kauze Eurofondy: Hrozí, že pochybné projekty budeme musieť platiť...

Remišová (OĽaNO) ku kauze Eurofondy: Hrozí, že pochybné projekty budeme musieť platiť z našich daní

0
Veronika Remišová (Autor: TASR)

Európska komisia v liste pozastavuje platby až v štyroch výzvach na ministerstve školstva a zároveň ministerstvu zakazuje podpisovať nové zmluvy s prijímateľmi dotácií. „Podstupujeme obrovské riziko, že EÚ už podpísané zmluvy nepreplatí a rôzne pochybné projekty budeme musieť nakoniec platiť z našich daní,“ upozornila Remišová.

Hlavnými problémami, na ktoré komisia v liste upozorňuje sú hodnotitelia a výber firiem bez skúseností s výskumom a bez akejkoľvek činnosti. „Európska komisia tak štyri výzvy ministerstva školstva zastavila z tých istých dôvodov, na ktoré už od začiatku upozorňovalo OĽANO. Minister Plavčan, aj pán Fico sa snažili naše argumenty vykresľovať ako útok opozície, ktorá vláde závidí jej úspechy. Teraz však dostali varovný list, ktorý sa nepíše každý deň pre bežné, formálne pochybenia, ale znamená, že komisia považuje tieto výzvy za obrovský problém,“ povedala Remišová, podľa ktorej komisia s ministerstvom komunikovala o výzvach už od polovice júla, vysvetlenia ministerstva ju ale zjavne neuspokojili.

V. Remišová tiež uvádza, že kontroly, ktoré komisia žiada uskutočniť sa týkajú preverenia skúsenosti a odbornosti hodnotiteľov na hodnotenie projektov, ale aj samotných firiem. Podľa Remišovej predseda SNS Andrej Danko hovoril len o jednej z výziev – dlhodobý strategický výskum, no nepovedal, čo bude s druhou výzvou – priemyselno-výskumné centrá, kde boli najväčšie problémy, najmä s mŕtvymi firmami a podozreniami z korupcie. „Upozorňujem ministerstvo, že v tejto výzve ešte niektorí úspešní žiadatelia nestihli podpísať zmluvy a dúfam, že žiadna ďalšia zmluva potajomky podpísaná nebude,“ zdôraznila poslankyňa OĽANO a pokračovala „Celý systém rozdeľovania 600 miliónov eur na vedu a výskum ministerstvo nezvládlo a môžeme sa iba pýtať, či šlo o neschopnosť, alebo o niečo horšie. Ešte raz vyzývam premiéra, aby zobral SNS ministerstvo školstva. Pre našu budúcnosť je vzdelávanie, veda a výskum kľúčové a SNS tu pácha obrovské škody. Účet zaplatíme my všetci, nielen eurofondami vyhodenými do vzduchu, ale hlavne zaplatíme to budúcnosťou našej krajiny a našich detí,“ dodala Remišová a uviedla riešenia korupcie pri eurofondoch, ktoré by vo vláde zaviedlo OĽANO. Patrí medzi ne napríklad 10-ročná prax hodnotiteľov, preukázanie zrealizovaného výskumu v minulosti, či zverejňovanie prihlášky podporených projektov.

Na Remišovú nadviazal aj poslanec z klubu OĽANO Eduard Heger, ktorý upozornil, že táto kauza bude mať dopad nie len na čerpanie eurofondov, ale aj na celý vývoj ekonomiky. Dôkazom toho bolo podľa Hegera aj minulé programové obdobie: „Zlý manažment čerpania eurofondov v minulom programovom období spôsobil, že v roku 2015 sme čerpali enormný objem, čo môžme považovať za šok do ekonomiky. Ten sa podpísal aj pod chybu v prognózach dane z príjmov právnických osôb na rok 2016 a tým pádom aj na napĺňanie rozpočtu,” povedal Heger.

Ďalším problémom je podľa neho fakt, že peniaze na vedu a výskum neprinesú efekt, ktorý by mohli. „Európska komisia vypočítala, že jedno euro investované do vedy a výskumu môže priniesť efekt nárastu ekonomiky o 7-14 eur. Pri spomenutých 300 mil. eur hovoríme o 2,1 mld. až 4,2 mld. eur,” vyjadril sa Heger. Zároveň doplnil, že zatiaľ všetko nasvedčuje tomu, že u nás neprinesie ani efekt vložených peňazí, keďže medzi úspešnými uchádzačmi sú firmy, ktoré majú buď žiadneho, alebo maximálne dvoch zamestnancov, alebo sa výskumu začali venovať len pred vyhlásením výzvy.

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Richard Vašečka označil prerozdeľovanie eurofondov za kľúčovú vec. „Som sklamaný z prístupu predsedu vlády a predsedu SNS, ktorých zaujíma len to, ako sa zo všetkého vykrútiť a navodiť dojem, že sa nič nestalo. Ak to má ďalej takto pokračovať, neprestaneme na to upozorňovať. Hnutie OĽANO nikdy nebude považovať za normálny takýto systém prerozdeľovania financií. Keď budeme vo vláde, postaráme sa o to, aby Slovensko napredovalo vo výskume, vede a inovácii,“ povedal Vašečka a pokračoval: „Vyzývame tiež podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho, aby zareagoval a konal v tejto veci, ktorá je kľúčová. Takéto nastavenie vládnutia začína pripomínať Mečiarovu dobu, kedy si Slovensko robilo hanbu v Európe,“ uzavrel Vašečka.

 

- Reklama -