piatok, 19 apríla, 2024
1.7 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom OĽANO: Danko po silných rečiach pred Ficom sklopil uši. OĽANO je pripravené...

OĽANO: Danko po silných rečiach pred Ficom sklopil uši. OĽANO je pripravené súčasnú vládnu koalíciu vymeniť

0
OĽaNO (Autor: OĽaNO)

Veronika Remišová označila vládnutie súčasnej koalície za obdobie neustálej nestability a vzájomných škriepok. „Strany vládnej koalície nespájajú žiadne spoločné hodnoty, iba spoločný biznis model, ktorým je vysávanie našich spoločných peňazí zo štátu. Vidíme to aj pri tomto škandále s rozdeľovaním eurofondov na vedu a výskum,“ uviedla Remišová, podľa ktorej SNS chcela rozdeliť viac ako pol miliardy eur rôznym čudným firmám a obrať tak vzdelávanie o veľkú časť investícií do našej budúcnosti.

Podľa V. Remišovej si za krízu môžu koaliční partneri sami. „Dôvodom tejto krízy nie sú problémy Slovenska, nie sú to ani programové spory. Dôvodom vládnej krízy je snaha ututlať 600 miliónový škandál Andreja Danka s eurofondami,“ uviedla Remišová a pokračovala s tým, že predseda SNS Danko sa najskôr snažil hodiť vinu na opozíciu pre údajnú závisť úspechov v školstve, potom na médiá a nakoniec na poradcov premiéra. „Andrejovi Dankovi zdá sa nevadí, aké strašné veci sa u neho s eurofondmi dejú, ale vadí mu, že sa to ľudia dozvedeli. Najnovšie SNS tvrdí, že informácie o škandále na ministerstve školstva mne osobne dali Ficovi poradcovia. Myslím, že to je škoda komentovať,“ povedala Remišová.

Poslankyňa upozornila, že Andrej Danko sa zbytočne snaží odpútať pozornosť od škandálu s eurofondmi. „Kritériá hodnotenia projektov ministerstvo zmenilo za pána Plavčana. Hodnotiteľov na jednotlivé projekty vyberali úradníci pána Plavčana, ktorý vymenoval aj šéfa zodpovedného oddelenia, teda agentúry. Škandál rozdeľovania 600 miliónov eur na vedu a výskum je škandálom Andreja Danka, toho sa pán Danko nezbaví,“ vyjadrila sa Remišová a povedala, že bez ohľadu na to, či sa súčasná koalícia bude potácať od krízy ku kríze ešte rok alebo dva verí, že ľudia sa vo voľbách rozhodnú, že chcú lepšie spravované Slovensko a že chcú zodpovedných politikov, ktorí nebudú kradnúť. „Za hnutie OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) môžem zodpovedne vyhlásiť, že sme pripravení súčasnú vládnu koalíciu vymeniť a robiť veci spravodlivo a čestne,“ dodala.

Podľa Gábora Grendela súčasná vládna koalícia nefunguje, nie je stabilná a na ministerských postoch nemá odborníkov. „Takto vyzerá stabilná koalícia? Hneď na začiatku sa zo štvorkoalície stala trojkoalícia. Takto sa zvyknú správať malé deti, ktoré si zakrývajú oči a myslia si, že ich nikto nevidí. Jediná vec, v ktorej je táto koalícia nenahraditeľná, je tolerovanie vzájomných škandálov. V tomto nemá naozaj alternatívu,“ povedal Grendel a dodal, že Andrej Danko dokáže napínať svaly len vtedy, keď treba riešiť horalky alebo plagátiky, no keď sa má postaviť z oči voči Ficovi, sklopí uši.

Poslanec OĽANO Eduard Heger uviedol, že táto kauza jasne ukázala potrebu generačnej a mentálnej výmeny. „Títo politici sú starí, opotrebovaní a vyhorení. Na Slovensku je veľa múdrych a šikovných ľudí, ktorým naše hnutie dáva priestor, narozdiel od súčasnej vládnej koalície. Pokiaľ budú títo politici pri moci, nikto z mladých perspektívnych ľudí, ktorí odišli za prácou do zahraničia sa na Slovensko nevráti,“ povedal Heger a pokračoval: „Pán Danko sa učil u pána Slotu. Vidíme, že tiež patrí do tejto kategórie opotrebovaných, vyhorených politikov,“ uzavrel Heger, podľa ktorého by politika mala byť o hodnotách, nie o kšeftárskych sporoch.

 

- Reklama -