Ministerstvo školstva: Vysokoškoláci už môžu žiadať o zvýhodnené pôžičky z FNPV

0
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SK (Autor: minedu.sk)

Novelou zákona o FNPV pribudli termíny na predkladanie žiadostí o pôžičku, prvý termín je do 15. septembra, druhý termín do 31. októbra. Čiastočne sa zmenili aj podmienky poskytovania pôžičiek pre študentov. Pribudli kritéria slúžiace na uprednostnenie žiadateľov ako uprednostnenie žiadateľa, ktorý je rodičom nezaopatreného dieťaťa alebo uprednostnenie žiadateľa, ktorý je nezaopatreným dieťaťom, ktorému zomrel rodič alebo osvojiteľ.

Kritéria na uprednostnenie žiadostí o pôžičku sa už neposudzujú v rámci zákonného poradia kritérií, ale fond uprednostní žiadateľa, ktorý spĺňa súčasne najviac kritérií na uprednostnenie.

Pre akademický rok 2017/2018 bola výška ročnej úrokovej sadzby stanovená na 3 %. Študenti si môžu požiadať o pôžičky vo výške od 500 eur do 2 300 eur, študenti III. stupňa vysokoškolského štúdia maximálne do 4 500 eur. Pôžičky musia byť zabezpečené prostredníctvom ručenia – vyžaduje sa jeden ručiteľ.

Na pôžičky pre študentov sú v akademickom roku 2017/2018 vyčlenené finančné prostriedky celkovo vo výške 2 700 000 eur, z toho na žiadosti doručené do 15. septembra vo výške 900 000 eur a na žiadosti doručené do 31. októbra vo výške 1 800 000 eur.

Detailné informácie o podmienkach poskytovania pôžičiek sú zverejnené na webovom sídle fondu www.fnpv.sk vo forme oznamu o možnosti predkladania žiadostí o pôžičku pre študentov s možnosťou stiahnuť si tlačivo žiadosti o pôžičku.

- Reklama -