Minister Gajdoš: Je v našom záujme podporovať podujatia, ktoré ľuďom pripomínajú históriu a neľahký boj o slobodu

0
Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: SITA)

„Je v našom záujme, aby sme podporovali podujatia, ktoré atraktívnou formou približujú obyvateľom, ale predovšetkým mladým ľuďom našu vojenskú históriu a neľahký zápas o slobodu,“ uviedol minister obrany Peter Gajdoš, ktorý zdôraznil, že ako nominant Slovenskej národnej strany považuje za svoju povinnosť osobne sa na takýchto akciách zúčastniť vždy, keď mu to pracovné povinnosti dovolia. „Je dôležité, aby verejnosť vnímala, že národniarom aj ich nominantom záleží na posilňovaní vlastenectva a historickom odkaze našich predkov,“ zdôraznil. Zároveň ocenil autentickosť rekonštrukcie bojov a zanietenosť klubov vojenskej histórie, ktoré akciu zorganizovali.

Počas podujatia sa Ozbrojené sily SR a Vojenská polícia predstavili s ukážkami mechanizovanej čaty na bojových vozidlách pechoty, bojom zblízka, či koncertom vojenskej hudby.

Šéf rezortu obrany sa dnes v Starom Tekove zúčastnil aj na pietnom akte kladenia vencov pri miestnom pamätníku. „Chcem aj tu u vás zdôrazniť, že si vážim a ďakujem každému, kto má záujem šíriť medzi ľuďmi úctu k histórii, k národu a tradíciám. Či už je to atraktívnou formou ako tu v Tekove, alebo aj rôznymi inými podujatiami, ktoré u ľudí prebudia vzťah k našej krajine, ale predovšetkým k záujmu podieľať sa na obrane vlasti,“ povedal minister.

Ako uviedol predseda branno-bezpečnostného výboru Anton Hrnko, pripomínanie si takých udalostí, ako je porážka fašizmu a víťazstvo antihitlerovskej koalície v 2. svetovej vojne, je výsostne aktuálne. Vo svete opäť dvíhajú hlavu sily, ktorým demokracia a mierová spolupráca medzi národmi sú minimálne cudzie pojmy. Aj podobnými podujatiami, ako je toto v Starom Tekove, dávame najavo, že vývin vo svete i u nás nám nie je ľahostajný. Pripomínanie si bojových tradícií, samozrejme, nie je samoúčelné. Je to vytváranie pozitívneho príkladu aj pre naše ozbrojené sily, ich príslušníkov, že musia byť vždy pripravení na obranu vlasti a jej hodnotového systému, aby tým odstrašili potenciálnych rušiteľov mieru. Lebo – ako ukázali nielen boje na Hrone roku 1945 – získavanie stratenej slobody naspäť je veľmi ťažké a stojí nesmierne obete.

Na príprave „Bojov na Hrone – Tekov 2017“ sa už tradične podieľali nielen domáce, ale aj zahraničné kluby vojenskej histórie.

- Reklama -