MZV: Slovenská literatúra v kontajneri

0
Budova Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky (Autor: SITA)

Projekt „Umenie v kontajneri“ má za cieľ preniesť kultúrne podujatia z centra mesta aj na perifériu. Každý letný víkend sa v blízkosti kultúrneho domu Iskar v mestskej časti Družba pri jazere organizujú rôzne tematicky zamerané akcie – literárne večery, premietanie filmov, divadelné predstavenia, hudobné koncerty, detské dielne a ďalšie. Všetky podujatia sú realizované s prvkami interaktivity s obecenstvom a majú sociálno-vzdelávací charakter.

Na slovenskom literárnom večere bol prezentovaný román Piata loď slovenskej spisovateľky Moniky Kompaníkovej, ktorú vydalo v preklade Asena Milčeva (nositeľ Striebornej plakety ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR) do bulharského jazyka vydavateľstvo Nov Zlatorog, v roku 2016.

Hosťami večera boli Asen Milčev, známy bulharský spisovateľ a prekladateľ slovenskej súčasnej prózy (aktuálne má na konte už 7 prekladov diel súčasných slovenských autorov); Vasilena Vinčenco, herečka Národného divadla Ivana Vazova  a Stefan Prochorov, režisér a dramaturg. Hostia čítali úryvky z románu Piata loď, ako aj z ďalších vybraných diel súčasných slovenských autorov (A. Marenčin, M. Hvorecký) a viedli debatu o prečítaných knihách. Nepriaznivé počasie nás neodradilo. Mali sme pripravený „mokrý variant“ v Dome kultúry Iskar a návštevníci tak mali možnosť netradičným invenčným spôsobom spoznať slovenskú literatúru a zapojiť sa do živej diskusie. Vyše hodinová interaktívna prezentácia prilákala vyše 40 divákov, z ktorých si viacerí odniesli aj darček v podobe knižky slovenského autora v bulharskom preklade.

- Reklama -