piatok, 19 apríla, 2024
11.8 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom Most-Híd podporuje urýchlenú výstavbu R2

Most-Híd podporuje urýchlenú výstavbu R2

0
Árpád Érsek (Autor: MOST-HÍD)

Predseda strany Most-Híd Béla Bugár sa nestotožňuje so závermi Útvaru hodnoty za peniaze, ktorý označil pokračovanie budovania rýchlostnej cesty R2 smerom od Kriváňu na Lučenec, Rimavskú Sobotu, Rožňavu a Košice za nerentabilné.

„Most-Híd považuje dobudovanie dopravnej infraštruktúry štátu za absolútnu prioritu. To sme ponúkali občanom vo voľbách v našom programe Občianska vízia,“ vyhlásil Béla Bugár. Táto priorita sa podľa neho premietla aj do programového vyhlásenia vlády, ktoré je pre vládu záväzným dokumentom. „V záujme vlády bude pokračovať aj vo výstavbe južného ťahu R2 medzi mestami Zvolen a Košice,“ citoval konkrétnu pasáž priamo z dokumentu predseda Most-Híd Béla Bugár. Zároveň doplnil, že výstavba infraštruktúry je nevyhnutnou podmienkou pri pomoci menej rozvinutým regiónom.

„Dnes sa ukazuje, že väčšina investorov chce na Slovensku podnikať na západe krajiny, ktorý na jednej strane má dobre vybudovanú infraštruktúru, no na strane druhej nedostatok ľudí,“ uviedol Bugár. Potom tu podľa neho máme regióny s viac ako 20% nezamestnanosťou a veľmi slabou rozvinutou infraštruktúrou, čo je potrebné podľa neho čo najrýchlejšie zmeniť. „Navyše takéto prípadne rozhodnutia o zastavení výstavby R2 by boli len ďalšou vodou na mlyn pre extrémistov,“ uzavrel Bugár.

Minister dopravy Árpád Érsek pritom tvrdí, že niektoré úseky R2 medzi Zvolenom a Košicami sú v pokročilej fáze prípravy a pri zabezpečení financovania by sa v krátkej dobe mohli vyhlásiť verejné obstarávania na zhotoviteľa stavby. „Považujem za veľmi dôležité, aby vláda našla peniaze na pokračovanie prípravy a výstavby diaľnic a rýchlostných ciest. Uvedomujem si, že treba jednoznačne určiť priority, ale za najdôležitejšie považujem, aby platili aj pre ďalšie vlády. Len tak sa nám podarí vybudovať kvalitné infraštruktúrne prepojenie medzi západom a východom, ako aj severom a juhom krajiny,“ vyhlásil Érsek. Jeho snahou bude preto spolu s ďalšími koaličnými stranami hľadať spôsob, ako zabezpečiť financovanie výstavby diaľnic a rýchlostných ciest. „Musíme sa zamerať na menej rozvinuté regióny. Tam tiež žijú ľudia a ak nechceme, aby sa z týchto miest a obcí stali vymreté miesta, tak musíme rýchlo konať,“ dodal na záver Árpád Érsek.

 

- Reklama -