štvrtok, 25 apríla, 2024
12.8 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom Most-Híd: Nešírme paniku vo Vrakuni a okolí. Rezort intenzívne koná

Most-Híd: Nešírme paniku vo Vrakuni a okolí. Rezort intenzívne koná

0
Logo strany Most-Híd (Autor: Most-Híd)

Na margo šírenia poplašných správ o tom, že ministerstvo nekoná, by som rád uviedol nasledovné. Ministerstvo vo Vrakuni a v jej okolí koná a to veľmi intenzívne. Pravidelne prostredníctvom vrtov monitorujeme stav podzemnej vody. Vrtov máme celkovo 18 a vďaka nim Štátny geologický ústav Dionýza Štúra pozná zloženie podzemnej vody. Teda tej vody, ktorá sa nachádza aj v studniach. Informácie získané zo vzoriek potom zasielame samosprávam a obyvateľom oblastí, v ktorých sa merania vykonávali. Naposledy sme tak urobili v máji tohto roka.

V tejto súvislosti chcem zdôrazniť, že sme sa rozhodli zintenzívniť informovanosť verejnosti v súvislosti so skládkou vo Vrakuni.  Včera, teda 12. júla 2017, sme spustili na našej webstránke špeciálnu sekciu venovanú skládke vo Vrakuni a o všetkom, čo s ňou súvisí. Na adrese www.minzp.sk/vrakuna nájdete všetky fakty, ktoré sú potrebné pre vytvorenie objektívneho obrazu o všetkých skutočnostiach. Zároveň rezort životného prostredia vytvoril novú e-mailovú adresu vrakuna@enviro.gov.sk určenú špeciálne pre potreby informovanosti občanov, pre ich otázky, na ktoré sa budeme snažiť v čo najširšej miere odpovedať. Zároveň zvyšujeme počet kontrol a budeme žiadať o preverenie stavu a kvality podzemnej vody aj priamo zo studní.

Chcem uistiť obyvateľov Vrakune a obyvateľov priľahlých mestských častí, že za nimi stojíme a problém v ich susedstve aj dôsledne riešime. V súčasnosti plynule postupuje proces verejného obstarávania na sanáciu skládky. Tú zaizolujeme formou enkapsulácie, čo je dnes vo svete bežne používaná metóda. Obdobný spôsob zvolili na riešenie skládok už v Rakúsku, USA, Českej republike, Veľkej Británii a ďalších krajinách. Súčasťou projektu je aj čistenie podzemných vôd. Postupom času tak budú škodlivé látky v okolí skládky ubúdať. Predpokladáme, že v strednodobom horizonte nájdeme spôsoby ako chemické látky, ktoré sa v skládke nachádzajú, spracujeme a využijeme. Izolovanie skládky začneme realizovať na budúci rok.

Stav, v akom sú podzemné vody vo Vrakuni a okolí, ma neteší. Zdedili sme nechcenú toxickú skládku z čias socializmu. Problém sa dlhodobo neriešil a odkladal. Napriek tomu som rád, že sa za necelý rok stihlo urobiť v tejto otázke viac ako za predchádzajúcich dvadsať rokov.  Mnohým krikľúňom to nestačí. Ja však nemienim vnášať politiku do otázok súvisiacich s ochranou životného prostredia. Toto nie je biznis, toto je ochrana nás a našich detí. Šírenie paniky a spochybňovanie postupov môže totiž celý proces sanácie opäť oddialiť.

 

- Reklama -