M. Lajčák k veľvyslancom SR v krajinách EÚ: „Hlavné výzvy do budúcnosti sú posilniť vnútorný trh, eurozónu a Schengen“

0
Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

Ministrovo vystúpenie otvorilo dvojdňovú regionálnu poradu vedúcich zastupiteľských úradov Slovenskej republiky v krajinách Európskej únie a v krajinách Európskeho združenia voľného obchodu venovanú aktuálnym európskym témam, najmä rokovaniam o brexite, budúcnosti EÚ, energetike a európskej bezpečnosti a nastaveniu činnosti veľvyslanectiev SR v nadchádzajúcom období.

„Stretávame sa prvý raz v tomto formáte od nášho predsedníctva v Rade EÚ. Počúvam naň v zahraničí samé chvály, naši partneri sa k nemu vracajú, rezonuje to, dobrá príprava sa nám vyplatila. Teraz pred nami stoja ešte náročnejšie, strategicky zrejme ešte väčšie a dôležitejšie výzvy. Podarilo sa nám zvýšiť záujem občanov o EÚ témy a dosiahnuť pre nich konkrétne zrozumiteľné výsledky. Teraz ide o to, ako to dokážeme v najbližšej dobe zúročiť. Voľby v Holandsku a najmä vo Francúzsku sa stali jasným signálom, že zjednotenej Európe občania vyslovujú dôveru. Musíme ju však využiť a sústrediť sa na dokončenie troch pilierov: dobudovať vnútorný trh, ale bez zbytočného protekcionizmu, posilniť eurozónu, uchrániť Schengen a sfunkčniť ochranu vonkajších hraníc Únie,“ povedal minister.

Pokiaľ ide o debatu o budúcej EÚ, tá už je podľa ministra oveľa ďalej a všetky možnosti sú vo všetkých procesoch otvorené. „Pozícia vlády, za ktorou stojí výrazne aj rezort diplomacie, je jednoznačne byť v prvej lige. Logika tejto voľby je veľmi jednoduchá: Slovensko vždy z užšej spolupráce profitovalo. Ak v jadre ďalej nebudeme, bude sa rozhodovať o nás a za nás, ale bez nás. Samozrejme, nebude to zadarmo, bude to o závažných rozhodnutiach, ktoré budeme musieť urobiť, o tom, s čím vieme a chceme do jadra prispieť. EÚ je však našim prirodzeným životným priestorom, a preto od vás očakávam, že budete partnerov v krajinách svojho vyslania aktívne informovať o pro-európskom smerovaní Slovenska a sledovať, kto sa ako plánuje v rámci budúceho jadra EÚ angažovať,“ povedal veľvyslancom M. Lajčák, ktorý s nimi diskutoval aj o ďalších aktuálnych témach, vrátane migrácie, bezpečnostnej politiky, obrannej spolupráce a ďalšieho angažovania EÚ v dianí vo svete. Rovnako sa venoval aj nadchádzajúcemu predsedníctvu Slovenska vo VZ OSN a aj v OBSE.

Viac TU.

- Reklama -