P. Gajdoš: Akadémia ozbrojených síl pripravila pre ozbrojené sily ďalších kvalitných dôstojníkov

0
Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: SITA)

Šéf rezortu obrany je presvedčený, že pre nastúpených absolventov je slávnostné vyradenie jednou zo životných udalostí, na ktorú sa nezabúda. „Od dnešného dňa sa stávate súčasťou dôstojníckej elity našich ozbrojených síl. Oslovenie kadet a kadetka nahradí poručík a poručíčka,“povedal. Ako dodal, pevne verí, že to nie je pre dnešných absolventov koniec ich vzdelávania, ale budú pokračovať ďalej v magisterských a inžinierskych odboroch. Mladým dôstojníkom pripomenul, že ak chcú držať krok s dynamickým vývojom „armádneho sveta“ musia sa vzdelávať počas celej kariéry. „Želám vám veľa energie, priebojnosti a odhodlania byť tými najlepšími,“ povedal šéf rezortu obrany a zároveň poďakoval príbuzným za podporu počas štúdia.

„Končíte jednu veľmi dôležitú etapu prípravy na výkon náročného povolania. Našim cieľom bolo naučiť vás to, čo budete potrebovať na výkon funkcií, ktoré budete zastávať, už vo veľmi krátkom čase,“ povedal absolventom rektor Akadémie ozbrojených síl generála M. R. Štefánika Jozef Puttera. Zároveň pripomenul, že počas výcviku museli kadeti preukázať, že zvládnu všetky jeho úskalia po psychickej, fyzickej aj odbornej stránke.

Počas slávnostného nástupu boli najlepší kadeti ocenení za výborné výsledky. Za najlepšieho absolventa školy v ukončenom akademickom roku bol vyhlásený poručík bakalár Martin Daniel, ktorý získal „meč Akadémie ozbrojených síl“. „Väčšina z nezasvätených ani len netuší, čím sme si museli prejsť, aby sme sa dnes mohli postaviť pred vás,“ zhodnotil za všetkých absolventov poručík Daniel. Pripomenul rozcvičky, dlhé pochody, ale aj získavanie odborných teoretických znalostí. „Uvedené činnosti viedli k naplneniu cieľa, ktorým je získanie predpokladov na naše úspešné pôsobenie v ozbrojených silách,“ povedal.

Po slávnostnom vyradení a promócií sa vojaci budú už v pondelok hlásiť na určených útvaroch a organizačných zložkách rezortu obrany. Prioritne boli absolventi zaraďovaní na funkcie veliteľov čiat, prevažne v rámci pozemných síl.

Absolventi bakalárskeho štúdia skončili s titulom Bc. a s hodnosťou poručík môžu ďalej pokračovať v štúdiu v trojročných externých inžinierskych/magisterských študijných programoch (Bezpečnosť a obrana štátu, Elektronické zbraňové systémy, Vojenské spojovacie a informačné systémy a Zbraňové systémy, zbrane a ich časti). V tomto roku skončilo druhý stupeň štúdia 62 absolventov.

- Reklama -