MZV: Cestovné odporúčanie – Francúzsko

0
Ilustračné foto: francúzska vlajka (Autor: Wikipedia)

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR informuje slovenských občanov, že po teroristických útokoch v Nice zo 14. júla 2016 a v súvislosti s pokračujúcimi útokmi menšieho rozsahu v Paríži aj v roku 2017, platí predĺženie výnimočného stavu do 15. júla 2017 – s očakávaným schválením v parlamente ďalšieho predĺženia do 1. novembra 2017, na celom kontinentálnom území Francúzska a Korziky. Francúzske úrady pristúpili už po atentátoch z roku 2015 k zvýšenej kontrole na všetkých vstupných bodoch do krajiny – cestných, železničných, morských, leteckých.

V departemente Alpes- Maritimes na juhu Francúzska bol celoštátny plán Vigipirate v boji s terorizmom zvýšený na stupeň „pozor atentát“. Zároveň pokračuje operácia Sentinelle, na základe ktorej je na celom území Francúzska mobilizovaných 10-tisíc príslušníkov ozbrojených síl, okrem príslušníkov polície a žandárov.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR odporúča slovenským občanom v záujme osobnej bezpečnosti vyhýbať sa masovým zhromaždeniam a v prípade teroristického útoku riadiť sa odporúčaniami príslušných bezpečnostných zložiek francúzskeho štátu a sledovať miestne médiá.

Zároveň odporúčame slovenským občanom, aby v prípade cestovania do Francúzska využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na webovej stránke MZVaEZ SR.

 

- Reklama -