OĽaNO: Oddlžovanie nemocníc: Opäť ďalšie vyhodené peniaze?

0
Marek Krajčí (Autor: Archív M. K.)

Minister Kažimír na tlačovej konferencii uviedol, že dnešná udalosť je ojedinelá a neopakovateľná, pretože ide o stovky miliónov eur. Plán ozdravovania a dofinancovania zdravotníctva je podľa neho založený na spolupráci, niekoľko mesačnom dialógu a na dôvere v ministra zdravotníctva a jeho ľudí.

Podľa Krajčího ministerstvo predkladá na septembrovú schôdzu NR SR identický zákon, ktorý predložili poslanci OĽANO-NOVA už na júnovej schôdzi, s dofinancovaním systému za poistencov štátu v posledných dvoch mesiacoch roka.

„Sme radi, že ministerstvo uznáva naše argumenty o nedofinancovaní zdravotníctva, a že v štandardnom legislatívnom procese iniciuje diskusiu na pôde NR SR k problémom zdravotníctva,“ vyjadril spokojnosť M. Krajčí a doplnil, že dobrým krokom je aj predloženie materiálu s návrhom potrebného oddlženia zadĺžených, zle hodpodáriacich, najmä štátnych nemocníc.

Ako ďalej uvádza Krajčí, ministerstvo malo podľa neho riešiť problémy zle hospodáriacich nemocníc prostredníctvom ozdravných opatrení už v uplynulom roku. „Pokiaľ aj nejaké opatrenia boli zavedené, ich výsledkom nebolo ku koncu roka zjavné zlepšenie hospodárenia nemocníc a generovali opäť viac ako 100 miliónový dlh,“ skonštatoval poslanec Krajčí s odvolaním sa na NKÚ, ktorý vo svojej poslednej správe uviedol, že rozpočty nemocníc sa nedodržujú a sú iba formalitou.

„Obávame sa, že pokiaľ nedôjde k zdravému hospodáreniu nemocníc a obnove manažmentu v nemocniciach, dlhy veriteľov sa môžu ľahko preniesť iba na ministerstvo zdravotníctva,“ vyjadril obavy Marek Krajčí z návrhu, ktorý dnes minister zdravotníctva predstavil verejnosti, podľa ktorého v prvom kole dôjde k oddĺženiu aj bez nutnosti schválenia ozdravných plánov zadĺžených nemocníc.

M. Krajčí sa obáva klientelizmu a v tomto smere vyjadril nedôveru voči súčasnému ministrovi, ktorý podľa neho riaditeľov nemocníc viac-menej len presúval. „Nezaznamenali sme zásadné zmeny k lepšiemu, a preto sa obávame, že bez zásadných zmien a reforiem zdravotníctva nemocnice nebudú schopné hospodáriť lepšie,“ dodal Krajčí.

 

- Reklama -