Ministerstvo obrany: Lietadlo Spartan príde neskôr, ministerstvo si uplatní možné sankcie

0
Ministerstvo obrany SR (Autor: mod.gov.sk)

V ďalších modernizačných projektoch bude rezort obrany pokračovať v zmysle Dlhodobého plánu rozvoja obrany s dôrazom na výstavbu a rozvoj Ozbrojených síl SR. „Bez tohto strategického dokumentu nie je možné, aby sme zabezpečili efektívnu modernizáciu s dôrazom na reálne potreby našich ozbrojených síl a nie iba na jedno volebné obdobie,“ zdôraznil šéf rezortu obrany s tým, že uvedený dokument predloží tak na rokovanie vlády SR, ako aj Národnej rady Slovenskej republiky.

Minister Gajdoš na stretnutí pripomenul, že v pondelok už boli na základňu v Prešove privezené prvé dva vrtuľníky UH-60 Black Hawk. Plnenie kontraktu pokračuje v zmysle zmluvy, pričom v celkovej sume je započítaná aj doprava. V najbližších mesiacoch by mala byť  spracovaná analýza k možnostiam zabezpečenia stíhacích lietadiel. V druhej polovici roka 2017 by mal byť ukončený medzinárodný tender na nákup nových 3D radarov stredného dosahu. „Samozrejme v prípade, že nevzniknú neočakávané právne prekážky. Odmietame však tvrdenia niektorých analytikov a médií, že proces nákupu nepokračuje. My musíme dodržiavať zákon a táto súťaž je v režime utajenia,“ vysvetlil minister s tým, že niektoré vyjadrenia hraničia až so šírením poplašnej správy.

V súvislosti s avizovaným nákupom kolesovej techniky 4×4 a 8×8 minister pripomenul, že návrh na rokovanie Bezpečnostnej rady SR a vlády predloží až po finalizácii dlhodobého plánu. „Samozrejme platí, že do tejto akvizície plánujeme zapojiť v maximálnej miere domáci obranný a zbrojársky priemysel, tak ako sa na tom uzniesla aj vláda,“ povedal s tým, že aj toto je jedna z foriem napĺňania programového vyhlásenia vlády SR. Nákup kolesovej techniky by mal byť postupný, a to v rokoch 2018 až 2029.

- Reklama -