Ministerka Žitňanská prijala ukrajinského ministra spravodlivosti

0
Ministerka spravodlivosti za Most-Híd Lucia Žitňanská (Autor: SITA)

Ukrajina v rokoch 2015 a 2016 prijala viacero opatrení, ktoré by mohli vylepšiť jej pozíciu pri rokovaniach o vstupe do EÚ. Súdnictvo na Ukrajine prechádza reformou, zriadili viaceré orgány špecializujúce sa na boj proti korupcii a vykonali zmeny na prokuratúre a na súdoch. Ukrajinský minister informoval o reformných krokoch napríklad v oblasti výberových konaní na sudcov, zmeny ich postavenia, posilnenia nezávislosti, ale aj v oblasti zriadenia registra konečných užívateľov výhod. 

Problematika boja proti korupcii bola jednou z hlavných tém predvstupových rokovaní Slovenska do EÚ. Veľká časť diskusie bola práve preto venovaná opatreniam, ktoré sa v tejto súvislosti presadzovali v rezorte na Slovensku s dôrazom na procesy vedúce k zvyšovaniu transparentnosti justície, ktoré by mohli Ukrajine pomôcť pri spĺňaní požiadaviek Únie predložených na predvstupových rokovaniach.

Ministerka Žitňanská na záver pozvala ministra Petrenka na spoločný workshop Open Governance, ktorý sa pripravuje v spolupráci so Splnomocnencom pre občiansku spoločnosť a s mimovládnou organizáciou Fair Play v Bratislave 7. septembra 2017.

- Reklama -