Minister obrany P. Gajdoš: Slovenská jednotka si v Lotyšsku zodpovedne plní úlohy

0
Minister obrany Peter Gajdoš (Autor: SITA)

„Naša jednotka si v Lotyšsku zodpovedne plní úlohy. Cvičenie Saber Strike je zamerané predovšetkým na spoluprácu krajín NATO v bojovej situácii. Avšak neoceniteľné skúsenosti z pôsobenia v medzinárodnom prostredí získali naši vojaci aj v rámci ostatných výcvikových aktivít v tejto krajine,“ povedal šéf rezortu obrany. Ako doplnil veliteľ účelového zoskupenia Štefánik major Vladimír Moško, vojaci si v Lotyšsku precvičujú činnosti, na ktoré boli trénovaní na domácej pôde. „Teraz máme možnosť vyskúšať si to takpovediac naostro, v neznámom teréne a so zahraničnými partnermi,“ vysvetlil s tým, že od bežného cvičenia sa to odlišuje aj tým, že sú v teréne mimo vojenský priestor. Na tento účel boli tieto priestory dočasne zapožičané od civilných vlastníkov.

Minister Gajdoš sa dnes v rámci návštevy Lotyšska stretol aj s rezortným partnerom Raimondsom Bergmanisom, ktorý vysoko ocenil doterajšie pôsobenie slovenských vojakov v Pobaltí, ako aj možnosť ďalšieho vyslania príslušníkov Ozbrojených síl SR do tejto krajiny v rámci tzv. predsunutej prítomnosti. Šéf slovenského rezortu obrany zároveň predstavil lotyšskému ministrovi možnosti využitia našich výcvikových priestorov a zariadení, ako aj vojenskej akadémie. Diskutovali aj o styčných integračných tímoch NATO, ktoré sú vybudované tak na území Slovenska, ako aj Lotyšska.

Slovenskí vojaci pôsobia v Pobaltí v rámci spoločnej výcvikovej iniciatívy krajín V4, ku ktorej sa zoskupenie zaviazalo na samite NATO vo Varšave. Ako prví pôsobili českí vojaci Litve, tých vystriedali príslušníci OS SR v Lotyšsku, od júla budú maďarskí vojaci pôsobiť v Estónsku a následne poľskí vojaci v Lotyšsku.

- Reklama -