Ministerstvo školstva: SADA zefektívňuje boj proti dopingu, najviac testov absolvovali Sagan a Tóth

0
Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SK (Autor: minedu.sk)

SADA sa vlani sústredila najmä na mimo súťažné testovanie vrcholových športovcov pred olympijskými hrami v Rio de Janeiro, futbalovej reprezentácie pred EURO 2016, ako aj na súťažné a mimo súťažné testovanie rizikových športov. Agentúra z roka na rok zvyšuje počet odberov moču. V roku 2014 to bolo 387, o rok neskôr 432 a vlani až 508. “Až 311 odberov sme urobili vo vlastnej réžii, z toho 131 bolo počas súťaží a 180  mimo súťaží. Ďalších 197  sme robili v   spolupráci s  národnými a medzinárodnými zväzmi a federáciami. Išlo o podujatia nielen národného, ale aj európskeho a svetového významu. Z dôvodu konania olympijských a paralympijských hier sme testovali širší výber slovenských  reprezentantov. Takisto sme pred odchodom na EURO robili testy národnému futbalovému tímu,” bilancovala vlaňajší rok riaditeľka SADA Žaneta Csáderová.

Odbery moču vykonali v jednotlivých športoch nasledovne (top 10): futbal 49, atletika 44, plávanie 28, rýchlostná kanoistika 21, ľadový hokej 18, kulturistika a fitness 18, zápasenie 14, vodný slalom 11, box 11, športová streľba 9. Najčastejšie testovanými boli tí najlepší – dvojnásobný majster sveta v cestnej cyklistike Peter Sagan (39 odberov) a olympijský šampión v chôdzi na 50 km Matej Tóth (10).

SADA postupne získava skúsenosti aj s odbermi krvi a vytvára zázemie pre ich navyšovanie. V roku 2016 sa mierne zvýšil počet odberov pre potreby biologického pasu športovca (ABP) i na zistenie rastového hormónu (GH). Spolu takýchto odberov agentúra vykonala 25.

Vyhodnotenie dopingových kontrol

Porušenia antidopingových  pravidiel  sa  vlani  na  Slovensku  dopustili  hráči  ľadového  hokeja,  kulturista  a športovci naturálnej kulturistiky  – celkovo išlo o päť prípadov.  Dva prípady, v boxe  a zápasení, sú ešte v štádiu vyšetrovania. Z pohľadu používania zakázaných látok boli nájdené kanabinoidy, anabolické látky, hormonálne a metabolické modulátory a peptidové hormóny. Medzi porušenia antidopingových pravidiel patrí aj odmietnutie dopingovej kontroly alebo manipulácia so vzorkami.

Lekár a dopingový komisár MUDr. Ľubomír Gulán upozorňuje, že pre užívanie spoločenských drog sú najviac rizikové kolektív a mládež. “Okrem štandardných testov moču alebo krvi v akreditovanom  laboratóriu WADA robíme aj tzv. skríningové testy. Dokážu takmer okamžite odhaliť vybrané látky v moči, ktoré sú  počas súťaže zakázané. Využívame najmä viacparametrové testy „Multi“ a jednoparametrové testy „THC“. Toto  testovanie  robíme  najmä  pri  kolektívnych športoch, aj pri  mládežníckych  kategóriách.  Kolektív a mládež sú totiž najviac rizikové  pre užívanie spoločenských drog,“ povedal Gulán.

Terapeutické výnimky

V roku 2016 bol nosnou časťou zakázaných látok a ich vzťahu k liekom registrovaným na Slovensku, projekt vytvorenia databázy (www.zakazanelatky.sk). Prostredníctvom  projektu  si  môžu  športovci  vyhľadať  liek a overiť prítomnosť zakázanej látky. Väčšina odkonzultovaných liekov pracovníkmi SADA neobsahovala zakázanú látku, v niektorých prípadoch boli odporučené zmeny medikácie. Vlani agentúra udelila jednu terapeutickú výnimku pre zakázanú látku vilanterol.

Vzdelávanie a osveta

Dôležitým poslaním SADA je aj  poskytovanie informácií, výchovná,  poradenská a osvetová činnosť v súvislosti s bojom proti dopingu. Mladí športovci by si mali čo najskôr uvedomiť, že prípadné užívanie zakázaných látok môže negatívne ovplyvniť celú ich kariéru. Agentúra pripravila prednášku o rizikách dopingu aj pre slovenských hokejistov do 18 rokov, ktorí sa v úvode roka pripravovali na MS svojej  kategórie v Poprade a Spišskej Novej Vsi.
 
“Prednášku antidopingovej agentúry sme si vyžiadali z viacerých dôvodov. Mladí športovci, a to nielen hokejisti, si totiž často neuvedomia, že doping môže ukončiť  ich kariéru v postate  hneď na jej začiatku. V hokeji sa našťastie doping neobjavuje až tak často, napriek tomu treba stále myslieť napríklad na rôzne suplementy, ktoré hráči používajú. Športovec si nemusí v prvej chvíli uvedomiť, že doplnok stravy, ktorý si kupuje  od  kamaráta, môže  byť kontaminovaný. Práve  v tom vidím ja  osobne veľké riziko.  Aj to je jeden    z dôvodov, prečo sú podľa mňa tieto prednášky dôležité,” zdôraznil tréner SR 18 Norbert Javorčík. 

Skúsenosti športovcov so systémom ADAMS

ADAMS (Anti-Doping Administration and Management System – Antidopingový správny a riadiaci systém)  je internetový databázový systém vytvorený Svetovou antidopingovou agentúrou (WADA). Okrem iného poskytuje informácie o jednotlivých športovcoch, ich miestach pobytu, dopingových kontrolách, terapeutických výnimkách (TUE)  a  prípadných  sankciách  voči  športovcom.  ADA  SR  Národný  register  pre testovanie priebežne aktualizuje. V koordinácii s národnými športovými zväzmi je v ňom aktuálne zaradených celkom 122 reprezentantov v 47 športoch a disciplínach z 26 zväzov a federácií.  Vzhľadom na snahu znížiť celkový počet športovcov zaradených v tomto registri a systéme ADAMS predstavuje počet aktuálne zaradených športovcov  – od januára 2016 –  pokles o 13,5%.

Strieborný singlkanoista vo vodnom slalome z OH v Riu Matej Beňuš tvrdí, že športovci musia pozorne sledovať informácie ohľadom zakázaných látok a dbať na presné zapisovanie do systému ADAMS. “Dopingové  kontroly  beriem  už ako  bežnú  súčasť môjho života.  Byť športovcom  totiž nie je  len chodiť  na  tréningy  a  súťaže, je to celý kolobeh vecí  a  činností,   ktoré   musia   zapadnúť.  Okrem toho, že so špecialistami konzultujeme stravu, musíme si študovať aj informácie ohľadom zakázaných látok,“ povedal Matej Beňuš, ktorého doplnila plážová volejbalistka Dominika Nestarcová: „Všetci vieme, že zoznamy sa každý rok rozširujú a je na nás, či zbytočne ohrozíme svoju kariéru, alebo to budeme dôrazne sledovať a vyhneme  sa problémom. To isté  platí aj o nahlasovaní sa do systému,  pretože mám  s tým skúsenosť, že som na to zabudla. Prišla kontrola a ja som nebola doma. Preto som sa poučila a teraz to už beriem to ako rutinu.”

Novinkou je, že aj športovci môžu dať spätnú väzbu na dopingových komisárov. Iniciatíva vyšla od  SADA a cieľom je skvalitnenie činnosti agentúry vzhľadom na ISO štandardy. Testovaných sa pýtajú, či neboli porušené ich práva, prípadné etické záležitosti, ide o tzv. “dotazníky spokojnosti”.

- Reklama -