SNS: Cenu Martina Rázusa dostal Kamil Haťapka

0
Slovenská národná strana (Autor: SNS)

Predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko už po tretí raz udelil toto vzácne ocenenie osobnosti, ktorá sa významnou mierou zaslúžila o rozvoj národného povedomia. „Kamil Haťapka je pre mňa osobne človek, pre ktorého je príznačný vrúcny vzťah k slovenskému národu a Slovensku. Je to osobnosť, ktorá celý život zasvätila aj našej mládeži a športu. Cenu, ktorú sme mu dnes udelili je len naozaj malou „odmenou“ za jeho celoživotnú vlasteneckú púť.“ Spomenul pri tej príležitosti predseda SNS Andrej Danko.

Kamila Haťapku vyznamenali národniari zároveň aj pri príležitosti jeho životného jubilea 85 rokov.

Kto je Kamil Haťapka: Kamil Haťapka je rodákom zo Spišskej Novej Vsi. V mladosti sa najprv venoval hokeju, od 15 rokov mu učarovala cyklistika, ktorej zasvätil celý svoj život. Dodnes ho športoví odborníci považujú za najlepšieho cyklistického trénera v rámci bývalého Česko-Slovenska. V anglickom Leicestri 1970 a v talianskom Glaverna del Montello sa veľkou mierou podieľal na zisku strieborných medailí pre ČSSR v časovke družstiev. Bol pri triumfe Vlastimila Moravca na Pretekoch mieru v roku 1972, aj pri zisku titulu majstrov sveta čs. tímu v stíhacích pretekoch družstiev na dráhe v americkom Colorado Springs 1986. Trénersky viedol mnohé cyklistické osobnosti, napríklad Miloša Hrazdíru, Michala Klasu, Jiřího Škodu, Jana Svorada, Pavla Gálika alebo Milana Jurča, prvého slovenského cyklistu, ktorý štartoval na Tour de France. Trénersky úspešne pôsobil aj v Maďarsku, Juhoslávii a Mexiku.

Po roku 1989 sa stal jedným z čelných predstaviteľov obnovenej Slovenskej národnej strany, za ktorú bol v roku 1992 zvolený  ako poslanec Snemovne národov Federálneho zhromaždenia. Bol jedným z tých, ktorí 25. 11. 1992 prijali ústavný zákon  o zániku ČSFR, a teda priamo sa zaslúžil o vznik samostatnej a demokratickej Slovenskej republiky. V rokoch 1994 – 1996 pôsobil, ako poslanec Národnej rady Slovenskej republiky a v rokoch 1996 – 1999 v diplomatických službách.

Kamil Haťapka aj po ukončení trénerskej kariéry odovzdáva svoje skúsenosti v prospech slovenského športu. Je čestným členom Slovenského olympijského výboru a neúnavným propagátorom zriadenia osobitného ministerstva pre šport, ako významného spoločenského fenoménu. Je nositeľom ocenení vzorný tréner, zaslúžilý tréner, nositeľ Radu Andreja Hlinku II. triedy za mimoriadne osobné zásluhy o vznik Slovenskej republiky, nositeľom významných ocenení Spojených štátov mexických, Slovenského a Medzinárodného olympijského výboru za mimoriadny prínos v oblasti cyklistiky a športu.

- Reklama -