Ministerstvo obrany: Slovensko chce rozvinúť spoluprácu s Čiernou Horou vo vojenskej oblasti

0
Peter Gajdoš (Autor: SITA)

„Sme pripravení zdieľať s Čiernou Horou naše skúsenosti z reformy ozbrojených síl, zamerať sa na spoluprácu v oblasti vyzbrojovania, obranného priemyslu, vojenského vzdelávania a spolupracovať aj v rámci styčného integračného tímu NATO – NFIU,“ uviedol minister Peter Gajdoš. Ako doplnil, novému spojencovi sme pripravení ponúknuť možnosť výcviku v našich výcvikových zariadeniach, ako aj v Centre radiačnej, chemickej a biologickej ochrany v Zemianskych Kostoľanoch a účasť v Centre výnimočnosti v Trenčíne. „Som presvedčený, že vojaci Čiernej Hory môžu získať v našich výcvikových priestoroch cenné skúsenosti,“ zdôraznil.

Spolupráca Slovenskej republiky a Čiernej Hory sa v rámci NATO zameria na súčasné bezpečnostné výzvy, a to najmä na boj proti terorizmu, extrémizmu, nelegálnej migrácii, ako aj kybernetickým hrozbám, ktoré rezonovali aj na májovom minisamite členských krajín Aliancie v Bruseli.

„Som presvedčený o tom, že vstup do NATO je iba prvým krokom a čaká nás ešte obrovské množstvo práce v prospech Aliancie, pretože členstvo znamená nielen výhody, ale aj záväzky,“ uviedol minister obrany Čiernej Hory Predrag Bošković. Zároveň pripomenul, že ich vojaci už v súčasnosti participujú v štyroch zahraničných misiách. Minister Gajdoš v tejto súvislosti pripomenul, že v operáciách medzinárodného krízového manažmentu sa už vystriedalo viac ako 18.000 slovenských vojakov a aktuálne ich pôsobí v zahraničí 265. Ďalších 149 je v súčasnosti v Lotyšsku v rámci výcvikovej aktivity.

„Našli sme množstvo spoločných prienikov vzájomnej spolupráce. Spoločne sme sa zhodli, že nie sme a nechceme byť iba konzumentmi mieru, ale chceme byť aktívnymi prispievateľmi k bezpečnosti a mieru vo svete,” doplnil minister Gajdoš, ktorý pozval vojakov Čiernej Hory na tohtoročné cvičenie Slovak Shield. Ako dodal, rokovania budú pokračovať aj na úrovni politických riaditeľov a generálnych štábov a potvrdil, že Čierna Hora môže aj naďalej počítať s podporou Slovenskej republiky v jej integračnom úsilí do Európskej únie.

- Reklama -