Ministerstvo zdravotníctva: Nové druhy drog – pretrvávajúca hrozba

0
Ilustračné foto: drogy (Autor: SITA)

Európska agentúra v správe každý rok skúma napríklad výskyt nových drog, vývoj politík v oblasti kanabisu, alebo užívanie zakázaných látok medzi žiakmi a študentmi na školách. „Aj v súvislosti s hrozbou, akú predstavuje užívanie drog, je prevencia a zdravý životný štýl veľmi dôležitá. Aj preto Ministerstvo zdravotníctva pripravilo Národný akčný plán pre podporu pohybovej aktivity 2017-2020 a máme Národnú protidrogovú stratégiu SR 2013-2020. Na podporu protidrogových aktivít sa každoročne udeľujú dotácie subjektom, ktoré sú aktívne práve v oblasti boja proti drogám,“  uviedol štátny tajomník MZ SR Stanislav Špánik. 

„Odhaduje sa, že vyše 93 miliónov dospelých alebo takmer štvrtina osôb vo veku od 15 do 64 rokov v Európskej únii vyskúšala v priebehu svojho života nelegálne drogy. Skúsenosti s užívaním drog uvádza viac mužov ako žien,“ informovala Teodora Groshkova z EMCDDA. Najčastejšie skúšanou drogou je kanabis (53,8 milióna mužov a 34,1 milióna žien), pričom oveľa nižšie odhady sa uvádzajú v prípade užitia kokaínu (12,2 milióna mužov a 5,3 milióna žien), extázy (9,3 milióna mužov a 4,7 milióna žien) a amfetamínov (8,4 milióna mužov a 4,2 milióna žien).

Nové drogy sa objavujú pomalšie, ale ich dostupnosť je vysoká

Nové psychoaktívne látky („nové drogy“) sú stále významnou hrozbou. V roku 2016 sa prostredníctvom systému včasného varovania EÚ objavilo na trhu 66 nových drog, čo je viac ako jedna nová látka týždenne. Tempo, akým sa nové látky dostávajú na trh, je síce pomalšie, celkový počet aktuálne dostupných nových drog je však naďalej vysoký. Do konca roka 2016 centrum EMCDDA monitorovalo viac než 620 nových drog (v porovnaní s 350-timi látkami v roku 2013).

V Európe aj Severnej Amerike sú rastúcou hrozbou veľmi silné syntetické opioidy, ktoré napodobňujú účinky heroínu a morfínu. Kvôli malému objemu potrebnému na výrobu veľkého počtu dávok predávaných na ulici sa nové syntetické opiáty ľahko skrývajú a prepravujú. Vyskytujú sa v rôznych formách – hlavne ako prášok, tablety a kapsuly – niektoré sú v súčasnosti k dispozícii ako tekutiny a predávajú sa ako nosové spreje.

Nové drogy na Slovensku

Na Slovensku sa od rokov 2010/2011 začali výraznejšie objavovať nové psychoaktívne látky najmä vo forme rastlinných zmesí s obsahom syntetických kanabinoidov (známych najmä ako Spice a predávaných v kamenných  obchodoch, neskôr dostupných prostredníctvom internetu). Sortiment  nových psychoaktívnych látok  sa rozširuje oveľa rýchlejšie ako sa stíha zakročiť proti nim. Na Slovensku bolo do roku 2015 zachytených približne 100  takýchto látok. V roku 2016 bolo do medzinárodného systému včasného varovania reportovaných 41 prípadov záchytov 31 nových psychoaktívnych látok, potvrdených Kriminalisticko-expertíznym ústavom  PZ SR.   

Vo všeobecnosti možno konštatovať, že dopyt po nových drogách je nižší v celkovej populácii, užitie takejto drogy výlučne rastlinného pôvodu uviedlo len 0,8 percenta opýtaných zo skupiny 15-64-ročných v prieskume NMCD v roku 2015.  O niečo vyšší výskyt je v špecifických prostrediach ( tzv. rekreačných – letné hudobné a tanečné podujatia, festivaly)  a napokon najvyšší je u návštevníkov špecifických webových stránok, ktoré sa profilujú ako stránky orientované na užívateľov drog  (navštevujú ich ľudia, ktorí majú skúsenosť s drogami  a obvykle hľadajú právnu pomoc). 

Nárast úmrtí z predávkovania

Európska správa o drogách upozorňuje na znepokojujúci rast počtu úmrtí na predávkovanie drogami v Európe. V roku 2015 sa podľa správy v Európe podľa odhadov zaznamenalo takmer 8,5 tisíc úmrtí, ktoré súviseli najmä s heroínom a inými opioidmi. V porovnaní s rokom 2014 ide o 6-percentný nárast, ktorý sa týka takmer všetkých vekových skupín. V Európe evidujeme približne 1,3 milióna problémových užívateľov opiátov.

Tento indikátor sa sleduje  na Slovensku  a naše údaje postupované do medzinárodnej databázy  vychádzajú z forenzného  registra, čo znamená, že sa tam nemusia dostať všetky  prípady úmrtí. Trend posudzovaný na základe týchto dát toxikologicky potvrdených  je stabilizovaný a najviac  9 z 10 úmrtí z predávkovania drogami bolo spôsobených opioidmi.

Úmrtia na intoxikáciu novými psychoaktívnymi látkami  sa sledujú v zahraničí, a to nielen v Európe, ale aj globálne v rámci Úradu OSN pre drogy a kriminalitu. Práve vysoký počet úmrtí  spojených  s novými drogami hlásený z rôznych štátov bol dôvodom, že sa v roku 2017 na svetovej úrovni prijalo zaradenie 12 nových psychoaktívnych látok do  medzinárodných zoznamov látok s najvyšším stupňom kontroly.

V SR stúpa počet liečených pre problémy s kanabisom

Približne 87,7 miliónov dospelých Európanov (15 až 64 rokov) vyskúšalo počas svojho života kanabis. Približne 1 % dospelých Európanov je jeho dennými alebo takmer dennými užívateľmi. Podľa najnovších výsledkov výskumu stále pretrvávajú rozdiely medzi jednotlivými krajinami, pokiaľ ide o užívanie tejto látky. Kanabis sa naďalej spája so zdravotnými problémami a v súčasnosti je zodpovedný za najväčší podiel – 45 % nových klientov protidrogovej liečby v Európe. Celkový počet osôb, ktoré prvýkrát vstúpili do liečby problémov súvisiacich s užívaním kanabisu, stúpol zo 43-tisíc v roku 2006 na 76-tisíc v roku 2015.

Podľa prieskumu z roku 2015 na Slovensku  9,3%  mladých dospelých užívalo kanabis počas roka, ktorý predchádzal prieskumu. Takmer 40 percent mladých od 15 do 20 rokov s marihuanou experimentovalo.   

Na Slovensku kontinuálne stúpa počet osôb liečených pre problémy s kanabisom a ich podiel už prekročil podiel tých, ktorí vstúpili do liečby  pre problémy s heroínom (opioidmi). V roku 2015 takýto pacienti tvorili 24% (z celkového počtu 2720 osôb liečených v zdravotníckych zariadeniach),  heroín 18%, amfetamíny, vrátane metamfetamínu, 45%. Zo 616 osôb, ktoré vstúpili do liečby pre problémy s kanabisom v roku 2015, bolo 91% mužov. Celkovo 430 osôb bolo liečených prvýkrát. Podľa aktuálnych údajov z NCZI za rok 2016 opäť stúpol počet pacientov liečených pre problémy s kanabisom, a to na 739 osôb. Predstavuje to podiel 22,7 percent z celkového počtu 3253 osôb liečených na závislosť od drog.

Navyše, v marihuanových produktoch stále stúpa koncentrácia účinnej látky, v roku 2015 bola na Slovensku zachytená marihuana s koncentráciou THC vyše 40%.

V rámci 28 členských štátov EÚ sú súčasné prístupy k regulácii a používaniu kanabisu rozmanité, od obmedzujúcich modelov až po toleranciu niektorých foriem osobnej spotreby. Žiadna národná vláda v Európe (28 štátov EÚ, Turecko a Nórsko) však v súčasnosti nepodporila legalizáciu kanabisu na rekreačné užívanie. Na Slovensku sa pripravuje novela Trestného zákona (Ministerstvo spravodlivosti SR), kde sa primárne navrhuje presun kvalifikácie držby nepatrného množstva  drogy do úrovne priestupku a nie trestného činu.

- Reklama -