SaS: Tvorcom hodnôt sa za Fica nedarí, máme efektívne riešenia

0
Predseda vlády Robert Fico (Autor: TASR)

Podľa najnovšieho vydania Svetovej ročenky konkurencieschopnosti IMD sa Slovensko prepadlo oproti vlaňajšku o 11 priečok a skončilo na 51. mieste zo 63 hodnotených krajín. „Slovensko sužuje vysoké daňovo-odvodové zaťaženie, priveľká byrokracia a korupcia. Premiér Fico sa však chváli, ako nám napreduje ekonomika. V tomto kontexte je neuveriteľné, prečo sa potom nedarí aj našim podnikateľom, ktorí vytvárajú hodnoty a dane pre tento štát. Prečo ich štát neodbremení, nepomôže im,“ pýta sa podpredsedníčka SaS Jana Kiššová.

Tímlíderka strany pre podnikateľské prostredie zároveň poukázala na ministerstvom hospodárstva avizovaný projekt za 20 miliónov eur, ktorý má komplexne vyhodnocovať vplyv jednotlivých zákonov na podnikateľské prostredie. „Zaujíma nás, ako funguje tento projekt, ktorý má stáť obrovské množstvo peňazí. Nevieme o jeho činnosti žiadne detaily, ale výsledok je taký, že Slovensko sa prepadáva v rebríčkoch,“ poznamenala Kiššová.

Poslanec NR SR a tímlíder SaS pre verejné financie Eugen Jurzyca upozornil, že rebríček IMD nie je ojedinelým výstrelom. „Je súčasťou rozsiahlej série signálov, ktoré dostáva Slovensko zo zahraničia, že sa nestaráme dobre o podnikateľské prostredie,“ uviedol Jurzyca a spomenul iný prieskum IMD, ktorý vykazuje zhoršenie konkurencieschopnosti z hľadiska digitalizácie, hodnotenia Svetovej banky Doing Business, nadácie Heritage Fondation či vyjadrenia OECD alebo Európskej komisie, z ktorých vyplýva zhoršenie podnikateľského prostredia na Slovensku. „Dôležitý je aj hrubý národných dôchodok na obyvateľa, podľa ktorého sme dobiehali Českú republika v zásade dovtedy, kým sa moci neujal Robert Fico. Odvtedy ju už nedobiehame a jedným z dôsledkov je, že veľa šikovných ľudí zo Slovenska odchádza k našim susedom. Je preto v životnom záujme našej krajiny, aby sme Českú republiku dobiehali,“ doplnil Jurzyca.

Podľa predsedu SaS Richarda Sulíka existuje jasný súvis medzi kvalitou podnikateľského prostredia a životnou úrovňou obyvateľov. „SaS ako súčasť vlády sa postará o to, aby sme jednorazovo prijali veľké množstvo opatrení z Agendy 2020, ktoré zásadne zlepšia podnikateľské prostredie v našej krajine. SaS sa hrdo hlási k tomu, že sme strana, ktorá podporuje slovenských podnikateľov. Keď chceme zdvihnúť životnú úroveň všetkých ľudí, musí sa zamestnávateľom lepšie dariť ako počas vlád Roberta Fica,“ dodal R. Sulík.

- Reklama -