Ministerstvo pôdohospodárstva: Zintenzívňujeme boj proti špekulantom s prenájmom pôdy

0
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka - logo (Autor: MPRV)
  • Zabránenie špekuláciám  – Povinnosť nových vlastníkov podniku uzavrieť nové nájomné zmluvy

  • Povinnosť okresných úradov evidovať nájomné vzťahy

  • Zrušenie automatickej obnovy nájomného vzťahu

„Poctivých poľnohospodárov, ktorí využívajú pôdu na tvorbu potravín a zvyšujú tak našu potravinovú bezpečnosť Slovensko potrebuje. Novela zákona im umožní ľahší prístup k prenájmu poľnohospodárskej pôdy a zavádza tiež poriadok do evidencie nájomných vzťahov. Je zároveň ďalším krokom v zamedzení získavaniu tejto cennej pôdy špekulantmi na nepoľnohospodárske účely,“ uviedla ministerka Gabriela Matečná.

Novela  spresňuje aj postup v prípadoch, ak počas platnosti a účinnosti nájomnej zmluvy dôjde k predaju podniku alebo jeho väčšinového podielu.  Nový nájomca bude povinný do šiestich mesiacov odo vyplývajúcich zmien doručiť prenajímateľom návrh novej nájomnej zmluvy. Ak by tak neurobil, alebo ak prenajímateľ jeho návrh do dvoch mesiacov odo dňa jeho doručenia neprijme, nájomný vzťah zanikne po zbere úrody. Vo výraznej miere tak zamedzí špekulantom biznis s pôdou, ktorá je nenahraditeľným bohatstvom našej krajiny a dopyt po nej bude vzhľadom na klimatické zmeny neustále stúpať.

Vzhľadom na potreby aplikačnej praxe sa vypúšťa doterajšia úprava automatickej obnovy nájomného vzťahu. Posilnia sa tak práva vlastníka pozemku aj stabilita podnikateľského prostredia pre tie subjekty, ktoré pôdu skutočne obhospodarujú, so súčasným vytvorením podmienok na prístup k pôde ďalším podnikateľským subjektom.

Ministerstvo novelou reaguje aj na fakt, že v súčasnosti na Slovensku absentuje prehľadnosť v štruktúre nájomných vzťahov pri užívaní poľnohospodárskej pôdy.  Zavádza sa zákonná povinnosť pre nájomcov predkladať nájomné zmluvy na zápis do katastra nehnuteľností. Na liste vlastníctva tak bude zapísaný nájomný vzťah pre konkrétneho nájomcu s uvedením doby nájmu. Tieto údaje budú slúžiť aj širokej verejnosti, poľnohospodárskym subjektom a okresným úradom v rámci ich rozhodovacej činnosti.

Dopĺňa sa definícia pozemku, ktorý je v katastri nehnuteľností klasifikovaný ako zastavaná plocha a nádvorie, no slúži na poľnohospodárske účely. Odstraňuje sa tak nejednotnosť výkladu.

- Reklama -