MZV: Úspech Bezpečnostnej stratégie podmieňuje spolupráca rezortov

0
Budova Ministerstva zahraničných vecí Slovenskej republiky (Autor: SITA)

„Diskusia s odborníkmi na akademickej pôde  alebo so študentmi  prináša novej Bezpečnostnej stratégii rozmer spolupráce aj porozumenia,“ uviedol Lukáš Parízek. Zatiaľ čo študentské otázky a pripomienky sa týkali najmä silného pocitu vnútorného ohrozenia a ekonomickej kriminality, odborníci upozorňujú na nedostatočnú implementáciu predchádzajúceho dokumentu. 

„Dynamika prostredia vytvorila celý rad bezpečnostných hrozieb. Následne na to  vznikajú úlohy a situácie, ktoré riešime aktívne a starostlivo. Preto by samotná Bezpečnostná stratégia mala byť robustným, ale zároveň živým, dynamickým a transparentným dokumentom,“ zhŕňa skúsenosti z verejných diskusií Lukáš Parízek.

„Migračná kríza doznieva, ale nevieme, kedy bude nová,” varuje Bernard Priecel riaditeľ Migračného úradu SR a zároveň k téme dodáva: „Kvalitná bezpečnostná politika rešpektuje jednotlivé politiky a zákony, a ak tak urobí nový dokument, nová Bezpečnostná stratégia bude úspešná.”

Na konferencii počas dvoch dní diskutovali krízoví manažéri, vedci, pedagógovia, zástupcovia verejnej správy aj súkromnej sféry. Otvorili témy, akými sú dopravné zabezpečenie procesu riešenia krízových javov a zásady ochrany prvkov kritickej infraštruktúry. „Súčasné úlohy smerujeme do troch základných oblastí: veda a výskum nových technológií a metodických postupov, skúsenosti z praxe v súlade s novým legislatívnym rámcom a tréning a vzdelávanie ľudí, pričom sa sústreďujeme na aktualizáciu tréningových plánov,“ hodnotí prínos konferencie Zdeněk Dvořák, dekan  Fakulty bezpečnostného inžinierstva Žilinskej univerzity v Žiline.

 

- Reklama -