Ministerstvo zdravotníctva: Pohyb znamená zdravie

0
Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (Autor: SITA)

Podpora pohybových aktivít

Podporovanie rôznych pohybových aktivít, ktoré napomáhajú znížiť výskyt rizikových faktorov neprenosných chronických ochorení a udržanie primeranej pohybovej aktivity obyvateľstva v priebehu celého života, sú hlavné zámery Národného akčného plánu pre podporu pohybovej aktivity na roky 2017 – 2020. „Nedostatočný pohyb je kľúčový rizikový faktor pre vznik nadváhy, obezity, diabetu, osteoporózy, srdcovocievnych, niektorých onkologických a iných ochorení. Pohyb je prirodzená súčasť života a v značnej miere prispieva k znižovaniu záťaže chronickými neinfekčnými chorobami,“ hovorí minister zdravotníctva Tomáš Drucker.

,,Pohybová aktivita je podľa základných  európskych zdravotných ukazovateľov jeden z najdôležitejších determinantov zdravia. Nedostatočná pohybová aktivita zvyšuje pravdepodobnosť zníženia odolnosti organizmu i zhoršenia zdravotného stavu. Jej dopady sú porovnateľné s vplyvom rizikových faktorov ako sú fajčenie, vysoké hodnoty celkového cholesterolu, vysoký krvný tlak a pripisujú sa jej i nepriaznivejšie účinky na ľudský organizmus,“ vysvetľuje hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Nedostatok pohybu napomáha k chorobám

Prieskum Európskej komisie „Eurobarometer o športe a pohybovej aktivite“ z roku 2013  ukázal, že až 60 % Európanov športuje, alebo cvičí len zriedka alebo nikdy, pričom 41 % športuje aspoň raz za týždeň.
 
Z prieskumu vykonaného na Slovensku vyplynulo:
– športovo aktívnych je 6 % – priemer EÚ je 8 %,
– s menšou pravidelnosťou športuje 28 % – priemer EÚ je 33 %,
– občas športuje 21 % – priemer EÚ je 17 %,
– vôbec nešportuje 41 % – priemer EÚ je 42 %.

Vo voľnom čase sa hýbeme málo

Výsledky Európskeho zisťovania o zdraví – EHIS z roku 2014 potvrdili, že takmer polovica slovenskej populácie vo veku 15 a viac rokov (47,7 %) sa vo svojom voľnom čase nevenovala žiadnym zdraviu prospešným aeróbnym aktivitám. Podiel tých, ktorí spĺňajú odporúčania WHO v oblasti pohybových aktivít pre zdravie, je veľmi nízky.
 
Aspoň 150 minút týždenne praktizovalo aeróbne pohybové aktivity len necelých 30 % Slovákov vo veku 15 rokov a viac a iba okolo 13 % sa venovalo aspoň dva dni v týždni činnostiam zameraným na posilňovanie svalstva.
 
V skupine ľudí od 18 do 64 rokov spĺňala odporúčanie WHO pre aeróbne pohybové aktivity necelá tretina a aktivít na posilňovanie svalstva iba 15% obyvateľstva.

Spolu s prácou je to lepšie

O niečo lepšie vyznieva indikátor tzv. celkovej pohybovej aktivity, ktorý spája voľnočasové aktivity s pracovnými. Vypracoval ho Eurostat a vyplynulo z neho, že v roku 2014 vykonávalo týždenne aspoň 150 minút aeróbne pohybové aktivity miernej intenzity, resp. pracovné činnosti miernej alebo ťažkej intenzity približne 65 % ľudí starších ako 15 rokov. V porovnaní s indikátorom zohľadňujúcim iba voľnočasové aktivity je podiel obyvateľstva, ktoré splnilo odporúčaný rozsah pohybových aktivít, viac ako dvojnásobný. Z vekovej skupiny 18 – 64 rokov vyhovelo kritériám takmer 70 % populácie.

Pohybové aktivity podporia aj ministerstvá a sektory 

Národný akčný plán pre podporu pohybovej aktivity na roky 2017-2020 počíta s aktivitami, do ktorých sa zapoja viaceré rezorty. ,,Obsahuje všeobecný prehľad o pohybovej aktivite, ktorý zohľadňuje strategické dokumenty, definície, súčasný stav pohybovej aktivity obyvateľstva, medzinárodné i národné odporúčania, prínosy a konkrétne úlohy niektorých orgánov štátnej správy. Rôznorodé pohybové aktivity budú okrem Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky a regionálnych úradov verejného zdravotníctva v rozmanitých formách, rôznymi spôsobmi a metódami podporovať a rozvíjať aj ďalšie rezorty,“ dodáva hlavný hygienik SR Ján Mikas.
 
„Hlavným zámerom Národného akčného plánu pre podporu pohybovej aktivity na roky 2017 – 2020 je zlepšenie úrovne verejného zdravia prostredníctvom podpory pohybovej aktivity naprieč sektormi, podpora vzdelávania odborníkov v oblasti pohybovej aktivity a znižovanie ovplyvniteľných rizikových faktorov nedostatočnej pohybovej aktivity súvisiacich s neprenosnými chronickými ochoreniami podporou udržania akejkoľvek formy pohybovej aktivity v priebehu celého života,“ uzatvára minister zdravotníctva Tomáš Drucker.
 
Správu o plnení Národného akčného plánu pre podporu pohybovej aktivity na roky 2017 – 2020 vypracuje Úrad verejného zdravotníctva SR v prvej polovici roku  2021. Správa o plnení bude následne predložená na rokovanie vlády SR ako informatívny materiál.
- Reklama -