Posolstvo vicepremiéra v Banskej Bystrici

0
Vicepremiér pre investície Peter Pellgrini (Autor: SITA)

“Je našou povinnosťou nikdy nezabudnúť na utrpenie, bolesť a skazu, ktoré ľudia v Európe a po celom svete zažívali počas najväčšieho vojnového konfliktu v ľudských dejinách “,  povedal v úvode príhovoru.

„Žiaľ, už niekoľko rokov sa zdá, akoby sme na kruto zaplatenú historickú skúsenosť zabúdali a nechceli sa poučiť z chýb minulosti. Uplynuli dve generácie a my sme svedkami toho, ako v tých istých dolinách, mestách a dedinách, kde naši dedovia a pradedovia hrdinsky bojovali proti nacistickej presile a domácim kolaborantom, ich vnukovia a vnučky svoje nádeje na lepší život spájajú s pohrobkami fašistov. Sledujeme, ako sa mladí ľudia s dvojkrížom podobným tomu gardistickému, s nacistickými či neonacistickými symbolmi a s vyhranene xenofóbnym a antidemokratickým programom opäť snažia vystupovať ako samozvaní spasitelia.“, pokračoval. „ Preto ma až pichá pri srdci, keď stojím tu, na námestí v centre Banskej Bystrice a cez okno svojej kancelárie sa na nás pozerá človek, ktorý na 70. výročie Slovenského národného povstania vyvesil na tomto námestí čierne vlajky. Tento človek už takmer štyri roky stojí na čele môjho a vášho kraja, kraja, ktorý kedysi celému Slovensku ukázal správnu cestu. Dnes je to však kraj, odkiaľ sa po celej našej vlasti šíria obavy, strach a nenávisť“, zdôraznil vicepremiér.

 „Vážení spoluobčania, dejiny sa opakujú. Dnes je opäť na nás, na Banskobystričanoch, Zvolenčanoch, Detvancoch, Krupinčanoch, Podpoľancoch, či Horehroncoch, aby sme opäť postavili pevnú hrádzu proti nenávistnej ideológii a ceste k ďalšej totalite. Aby sme prestali tolerovať faloš a pretvárku, aby sme proti novým mýtom a prekrúcaniu histórie bojovali s podobným nasadením a presvedčením, ako naši dedovia proti nacistickým okupantom. Je nielen na nás politikoch, ale na všetkých obyvateľoch kraja, aby sme si upratali pred vlastným prahom a celému Slovensku ukázali, že si vážime hodnoty, za ktoré naši starí a prastarí otcovia zomierali a už NIKDY nechceme zažiť to, čo počas druhej svetovej vojny.“

„Za 72 rokov od skončenia druhej vojny sme prešli dlhou a tŕnistou cestou. V súčasnosti však máme veľké šťastie, že žijeme v zjednotenej Európe, ktorá je postavená na demokratických hodnotách, kde všetci bez rozdielu pohlavia, veku, vierovyznania, pôvodu, farby pleti majú rovnaké práva a povinnosti.

Okrem šťastia, že žijeme v mierových časoch a patríme k úspešným krajinám strednej Európy,  máme aj dôležité poslanie. Poslanie ďalej budovať a rozvíjať demokratické hodnoty tak, aby naše deti, naši vnuci a pravnuci sa narodili a žili ešte v lepšom svete, ako sme žili my.  Nesklamme preto odkaz našich starých rodičov a spravme aspoň to málo a povedzme v našom kraji fašizmu jasné nie,“  uzatvoril svoj príhovor  Peter Pellegrini.

Úplné znenie príhovoru podpredsedu vlády v Banskej Bystrici nájdete TU.

- Reklama -