sobota, 4 mája, 2024
19.8 C
Bratislava
Úvod Politika Politici voličom Most-Híd: Dva milióny pracujúcich môže zarábať viac

Most-Híd: Dva milióny pracujúcich môže zarábať viac

0
MOST-HÍD (Autor: MOST-HÍD)

„Most-Híd si uvedomuje, že to musia byť predovšetkým ľudia, ktorí by mali cítiť zlepšenie ekonomických výsledkov Slovenska. Preto sme pripravili dve konkrétne opatrenia, ktorých cieľom je  aby všetci pracujúci pocítili zlepšenie aj na svojich peňaženkách,“ vysvetlil na utorkovej tlačovej besede Most-Híd jej predseda Béla Bugár.

Prvým návrhom strany Most-Híd je zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane. Tá dnes predstavuje 3803 ročne. V minulosti táto suma znamenala aj to, že zamestnanci poberajúci minimálnu mzdu neplatili z tejto mzdy dane. „Dnes, keď minimálna mzda narástla a predstavuje 435 eur, tak zamestnanec zarábajúci minimálnu mzdu odvádza štátu na daniach 160 eur ročne. My dávame do diskusie návrh, aby sa nezdaniteľná časť zvýšila na úroveň 4650 eur. To by znamenalo nárast čistej mzdy o 160 eur ročne nielen pre tých, ktorí zarábajú minimálnu mzdu, ale aj pre takmer všetkých ostatných zamestnancov,“ konkretizoval prvý návrh strany Béla Bugár, pričom pripomenul, že by sa mohol dotknúť vyše dvoch miliónov Slovákov – tak zamestnancov ako aj živnostníkov.

Druhý návrh sa týka ďalšej veľkej skupiny ľudí – dôchodcov. „Ako viete, mnohí dôchodcovia si privyrábajú, aby zlepšili svoju sociálnu situáciu. Zároveň dnešný stav je taký, že ak pracujú na dohodu, tak musia zo zarobených peňazí odvádzať štátu odvody, aj keď pritom už od štátu dostávajú dôchodok,“ priblížil aktuálny stav predseda strany. Most-Híd navrhuje, aby dôchodcovia boli pri práci na dohodu oslobodení od odvodov do výšky 200 eur mesačne, ako je to napríklad aj pri študentoch. „Pomôže to zlepšiť ich finančnú situáciu a nebudú musieť zbytočne odvádzať štátu odvody. Výrazne by to zároveň pomohlo predčasným dôchodcom, ktorí si v súčasnosti formou dohody nemôžu privyrobiť ani jediné euro,“ konkretizoval dopady návrhu strany.

Ivan Švejna, podpredseda strany pre ekonomiku, ktorý je štátnym tajomníkom na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny SR doplnil, že tento návrh je v súlade s dlhodobou politikou Most-Híd orientovanou na dôchodcov. „Len pripomeniem naše presadené návrhy pri valorizácii dôchodkov, pomoci starodôchodcom, či opatreniam v druhom pilieri. Vždy stojíme na strane našich seniorov a chceme, aby aj oni na vlastnej koži pocítili, že Slovensku sa darí. Zlepšenie kvality ich životov bude stále jednou z našich priorít,“ dodal Ivan Švejna.

 

- Reklama -