SaS: Hlavným posolstvom Ficovho balíčka je, že dozrel čas na zmenu vlády

0
Strana Sloboda a Solidarita (SaS) (Autor: SaS)

Podľa liberálov slovenská vláda nevyužíva rast svetovej ekonomiky na zlepšovanie podnikateľského prostredia a znižovanie daňového zaťaženia, lebo nemá konkrétne riešenia. Dokáže prijímať len sociálne balíčky, ktoré zvyšujú náklady firiem a verejných rozpočtov. Strana SaS nemá problém podporiť príplatok za prácu v nedeľu – takéto opatrenie má vo svojom programe. A rovnako je SaS ochotná uvažovať o rozumnom zvýšení príplatku za nočnú prácu i platenom voľne pre čerstvých otcov.

Treba si však uvedomiť, že zahraničný kapitál, ktorý výrazne zvýšil zamestnanosť, prišiel na Slovensko z dôvodu relatívne nízkej ceny práce a dobrej kvalifikácie ľudí. Zvyšovaním ceny práce, ktorý spôsobí vláda zmenami v Zákonníku práve, sa tento priaznivý ukazovateľ zhorší. Preto pri zvyšovaní sociálnych štandardov zamestnancov je absolútne nevyhnutné prijímať opatrenia na zlepšovanie podnikateľského prostredia vrátane zvýšenia vymožiteľnosti práva. V opačnom prípade Slovensko nebude konkurencieschopné a v čase krízy to bude mať na zamestnanosť a životnú úroveň občanov zdrvujúce následky. A práve tieto opatrenia chronicky absentujú vo všetkých Ficových vládach.

Ani súčasná vláda nedokáže napríklad výrazne skrátiť čas, ktorý zamestnanci strácajú v čakárňach u lekára a s tým súvisiace vyberanie poplatkov za prednostné ošetrenie, ktoré je síce nelegálne, ale po ktorom existuje vysoký dopyt pacientov. Dokáže prijímať len jednoduché ad hoc opatrenia, ktoré nevyžadujú systémové zmeny. Avšak pohľad na aktuálny balíček hovorí, že už aj tieto ľúbivé opatrenia sa míňajú. Hlavné posolstvo Ficovho nového balíčka teda je, že dozrel čas na zmenu vlády.

Richard Sulík, predseda SaS
Jana Kiššová, podpredsedníčka SaS
Ľubomír Galko, podpredseda SaS
Natália Blahová, predsedníčka poslaneckého klubu SaS

- Reklama -